Erasmus+: Opće informacije

Erasmus+ najveći je program Europske unije za obrazovanje, osposobljavanje, mlade i sport te obuhvaća razdoblje od 2014. do 2020. godine. Obuhvaća sve europske i međunarodne programe i inicijative Europske unije u području obrazovanja (opće obrazovanje, visoko obrazovanje, obrazovanje odraslih), osposobljavanja (strukovno obrazovanje i osposobljavanje), mladih i sporta.

Erasmus+ usmjeren je jačanju znanja i vještina te zapošljivosti europskih građana, kao i unaprjeđivanju obrazovanja, osposobljavanja te rada u području mladih i sporta. Posebno je usmjeren povezivanju obrazovanja, osposobljavanja i sektora mladih s poslovnim sektorom, te je otvoren za njihove zajedničke projekte.

Erasmus+ zamijenio je sedam postojećih programa iz generacije 2007. – 2013. – Program za cjeloživotno učenje s potprogramima Erasmus, Leonardo da Vinci, Comenius i Grundtvig, program Mladi na djelu te pet programa međunarodne suradnje Erasmus Mundus, Tempus, Alfa, Edulink i Program suradnje s industrijaliziranim državama i teritorijima. Prvi se put uvodi i podrška području sporta.

Erasmus+ nudi mogućnosti međunarodne mobilnosti za pojedince te međunarodne suradnje za organizacije, među ostalim:

  • provođenje razdoblja studija u inozemstvu,
  • obavljanje stručne prakse,
  • stručna usavršavanja i osposobljavanja,
  • volontiranja
  • razmjene mladih
  • rad na međunarodnim projektima usmjerenima na modernizaciju i internacionalizaciju sektora obrazovanja, osposobljavanja, mladih i sporta.

Zainteresirani pojedinci prijavljuju se putem svojih ustanova. Uz to, program nudi mogućnosti suradnje ustanovama iz cijelog svijeta kroz aktivnosti Združenih diplomskih studija i Jačanja kapaciteta u visokom obrazovanju.

Koordinator za ERASMUS na Odjelu za biologiju

izv.prof.dr.sc. Melita Mihaljević

(melita.mihaljevic[at]biologija.unios.hr)

Erasmus iskustva

Napomena:

Potrebno je isključiti blokadu iskočnih zaslona kako bi se prikazao video.

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Olomouc je grad u Češkoj Republici, smješten u istočnom dijelu na rijeci Moravi. Jedan je od najljepših gradova Češke, bogat srednjovjekovnom kulturom i poznat po prekrasnim fontanama i trgovima.  Ovaj simpatičan grad, u kojemu svakodnevno možete sresti divlje patke kako bezbrižno šetaju po centru grada ili zečeve u parkovima, osvojit će vas na prvu.

U Olomouc smo stigle u ožujku 2020., gdje smo provele 4 mjeseca. Stigle smo zapravo u nezgodno vrijeme – kada je počela cijela situacija s koronavirusom. Ubrzo nakon našeg dolaska, češka vlada proglasila je izvanredno stanje u cijeloj državi, a situacija je uskoro eskalirala i u studentskom domu u kojem smo se nalazile. Karantena je započela doslovno preko noći, no ubrzo su nam organizirali studente volontere koji su ispunjavali sve naše prohtjeve u nabavi namirnica (da, osjećale smo se kao da imamo osobnog asistenta). U pomoć nam je priskočilo matično sveučilište, ali i djelatnici Odjela. Na tome im iskreno hvala jer takav razmjer podrške nismo očekivale ni u snu. Zabave u karanteni, vjerujte, nije nam nedostajalo. Učvrstile smo naše prijateljstvo i jedna drugu upoznale i više nego što smo planirale. Nakon 22 dana, bezbroj sati provedenih na Netflixu i za računalom pišući diplomske radove, dva negativna COVID-19 testa, konačno smo “puštene na slobodu”.  Nakon karantene ipak smo se uspjele vratiti u laboratorije te obaviti sav posao koji je bio planiran.

Sveučilište Palacky jedno je od najboljih te drugo najstarije sveučilište u Češkoj. S obzirom na izrazito veliki broj studenata, Olomouc ima status studentskog grada. Praksu smo provele na Prirodoslovnom fakultetu, ali u različitim laboratorijima.

ANITA:

Svoju praksu obavljala sam u Laboratoriju za regulatore rasta koji djeluje kao zajednička sastavnica Prirodoslovnog fakulteta i Instituta za eksperimentalnu botaniku Češke akademije znanosti. Upravo ovaj laboratorij smatra se jednim od najboljih analitičkih laboratorija u Europi, a docent Novák, voditelj analitičke grupe i moj mentor, treću godinu za redom nalazi se u 1% najcitiranijih autora u području biljnih i životinjskih znanosti. Na vlastitim uzorcima koje sam donijela iz Osijeka naučila sam koristiti različite ekstrakcijske metode ovisno o kemijskim svojstvima analita, SPE protokole za purifikaciju uzoraka, mikrofiltraciju i pripremu uzorka za UHPLC-MS/MS analize. Dobila sam poduku u korištenju UHPLC-MS/MS te sam naučila interpretirati kromatograme, identificirati i kvantificirati analite. Svaka dva tjedna održavan je znanstveni sastanak sa svim članovima grupe na kojima je jedna osoba predstavljala svoje istraživanje. Nakon toga, svatko je kratko izložio svoj dvotjedni napredak u istraživanjima, a ostali su pridonosili svojim konstruktivnim kritikama i savjetima. Ovakav način rada uvelike je pomogao da moja istraživanja završe uspješno i na vrijeme. Toliko mi se svidjela radna atmosfera da sam ponovno ovdje na pripremama za doktorat. Držite mi fige!

Pozdrav iz Olomouca,
Anita

ANA:

Stručnu praksu obavljala sam na Zavodu za botaniku, u istraživačkoj grupi za algologiju. Glavni ciljevi rada bili su naučiti održavati kulture cijanobakterija (s naglaskom na rod Microcoleus) te se upoznati s cijelim procesom od izolacije DNA, pripreme za sekvenciranje do izrade filogenetskog stabla. Na tjednim sastancima pratio se rad grupe gdje se raspravljalo o dobivenim rezultatima i prijedlozima. Osim klasičnih sastanaka na Zavodu, ponekad se organiziralo i druženje grupe u pubu u opuštenom izdanju. Također, imala sam priliku s djelatnicima Zavoda otići i na planinarenje koje često organiziraju. Za sve djelatnike imam samo najljepše riječi, a dr. sc. Dvořák zaista se potrudio da mi boravak u laboratoriju bude što ugodniji. A o pozitivnom iskustvu govori i činjenica da ću uskoro ponoviti Erasmus stručnu praksu na Zavodu za botaniku! 😊

Tijekom Erasmus programa poželjno je otići na što više izleta i putovanja. S obzirom da su granice Češke bile zatvorene, putovanja su nam bila omogućena samo unutar države te smo uspjele posjetiti nekoliko mjesta (Svatý Kopeček, Brno, Prag, Kroměříž, Lednice).  Češka Republika je država bogata predivnom prirodom te mnogim zanimljivim znamenitostima, od kojih su najpoznatiji i najbrojniji dvorci. Također, u svakom mjestu, pa i onom manjem, uvijek ćete naići na bar jednu pivnicu. Osim dobrog piva, svojim okusom osvojit će vas i gulaš koji je na jelovniku u svakom restoranu. Noćni život imale smo priliku upoznati na “old fashion way”. Budući da zbog mjera Češke Republike klubovi nisu radili duže od 11, u izlaske smo odlazile već u osam. Uz dovoljno sna, uvijek smo bile produktivne u labosu. 😊

Unatoč svim izazovima, Erasmus u Olomoucu ostat će nam u lijepom sjećanju nakon kojeg smo se vratile kao druge, snažnije i bolje osobe. Odvažite se i vi, naučite nešto novo, putujte, upoznajte divne ljude i ono najvažnije – upoznajte pravog sebe!

Jedno od najljepših i najintenzivnijih perioda u mom životu do sada, bio je boravak u glavnom gradu Slovenije, Ljubljani u razdoblju od ožujka do lipnja 2019. godine za vrijeme ERASMUS+ stručne prakse. Oduvijek su me privlačili izazovi, nova mjesta, upoznavanje novih ljudi i kultura, kao i učenje novih vještina, a ERASMUS+ stručna praksa nudi sve to.
Tijekom boravka u Ljubljani radila sam na Institutu za imunologiju i mikrobiologiju Medicinskog fakulteta u Ljubljani i tijekom 3 mjeseca izradila sam eksperimentalni dio diplomskog rada kojemu je cilj bio istražiti molekularni i klinički značaj humanog papiloma virusa 159. Rad u ovakvom laboratoriju se razlikovao od rada u laboratorijima na koje sam navikla tijekom studiranja. Svaki korak u procesu obrade rezultata imao je posebnu prostoriju u koju se ulazi pomoću kartice, posebna kuta za svaki dio, nove rukavice, dezinfekcije prije i poslije rada. Prvi dan koji sam provela tamo osjećala sam se kao da sam dio SF filma, ali vrlo brzo sam se privikla na takav način rada i mislim da me sve to naučilo disciplini i dodatno usavršilo moje iskustvo rada u laboratoriju. Svaki tjedan imali smo sastanke na kojima su se iznosila nova saznanja iz polja mikrobiologije te se komentriao dosadašnji rad i na koje načine bi se mogao poboljšati. Osim bavljenja znanstvenim dijelom istraživanja, laboratorij je obrađivao i kliničke uzorke (što je u meni budilo još veći osjećaj odgovornosti jer preciznost mog rada određuje točnost nečije dijagnoze i daljnjeg liječenja).

Pored svog vremena provedenog u laboratoriju i čitanja mnogih znanstvenih radova pronalazila sam dovoljno vremena za druženja i upoznavanje ljepota Ljubljane, ali i cijele Slovenije. Uvijek se našlo vremena za šetnju parkom Tivoli, odlaska na Union ili Laško pivo, upijanje sunca pored Ljubljanice, ili gledanje zalaska sunca sa Ljubljanskog dvorca ili ispijanje popodnevne kave na Nebotičniku s Ljubljanom na dlanu. Kroz mnoge aktivnosti i druženja ostvarila sam mnoga nova prijateljstva i poznanstva, od kojih će neka trajati cijeli život.

Iskustvo ERASMUS-a mi je u svakom pogledu donijelo nešto pozitivno i svim studentima preporučam odlazak na ERASMUS studijski boravak ili stručnu praksu na nekom od stranih visokih učilišta.

U sklopu ERASMUS+ programa boravila sam pet mjeseci tijekom akademske 2015./2016. godine u glavnom gradu Republike Austrije – Beču. Zimski semestar provela sam na sveučilištu BOKU (University of Natural Resources and Life Sciences, Vienna) na međunarodnom diplomskom studiju na kojem se nastava odvijala na engleskom jeziku. Prvi put sam sve predmete slušala i polagala na jeziku koji mi nije materinski. U početku je bilo malo teže prilagoditi se, ali nakon nekog vremena sam se naviknula te sam do kraja mobilnosti poboljšala govor i pisanje na engleskom jeziku. Predmeti koje sam izabrala na studiju imali su manje ECTS bodova od onih na Odjelu za biologiju tako da sam morala upisati više predmeta kako bih zadovoljila sve uvjete ugovora. Nastava se odvijala kroz predavanja, vježbe i seminare. U većini slučajeva, način održavanja nastave i polaganja ispita bio je vrlo sličan onom na Odjelu za biologiju.

Osim odlične organizacije studija, za studente iz stranih država, naši su domaćini organizirali i međunarodne večere, „Welcome Days“, Buddyje i još mnogo različitih događanja, tako da sam uz osobne obilaske predivnog grada i okolice, imala priliku upoznati se i družiti sa stranim i domaćim studentima.

Nije bilo jednostavno doći u okruženje gdje je sve novo, promijeniti grad i državu te se prilagoditi novoj sredini, ali je vrijedno iskustvo koje bih preporučila svim studentima. Upoznate samog sebe, nove ljude, običaje i kulturu te doživite grad u kojem ste prije boravili kao turist na jedan sasvim drugačiji način!

MOJE ERASMUS ISKUSTVO

Ljetni semestar 2012. godine provela sam na Sveučilištu Karl-Franzens u Grazu u sklopu studijskog Erasmus programa, a u svrhu izrade svog diplomskog rada iz područja molekularne mikrobiologije. Kada bih morala opisati ovaj semestar u nekoliko riječi, rekla bih da je to bilo najljepše vrijeme mog studijskog života i zaista bih voljela da je trajao duže. Po samom dolasku u Graz iznenadila me organiziranost i srdačnost zaposlenika Sveučilišta, obzirom da im je samo u ljetnom semestru stiglo 200-tinjak novih „erasmusovaca“. Nakon cijelog tjedna dobrodošlice, u kojem su nam detaljno objašnjene sve obveze i prava tamošnjih studenata, te smo upoznati s online sustavom Sveučilišta u Grazu i useljeni u studentske domove, sve je bilo spremno za početak semestra.

Sljedećih pet mjeseci provela sam u laboratoriju prof.dr.sc. Ellen Zechner, na Institutu za molekularne bioznanosti, okružena timom mladih entuzijastičnih ljudi, čija me energija naprosto oduševila. Projekt koji mi je dodijeljen bio je dio većeg projekta istraživanja specifičnih gena i genskih produkata u patogene bakterije Campylobacter fetus subsp. veneralis za koje se smatra da doprinose virulentnosti ove vrste. Zadatak mi je bio izraditi točkaste mutacije pojedinih gena pomoću metode molekularnog kloniranja, te zatim usporediti rast bakterija koje nose genske produkte mutiranih i wild type gena.

 

Rad grupe i njenih pojedinaca konstantno se pratio na tjednim i mjesečnim sastancima, na kojima je svaki član grupe morao prezentirati svoj projekt, te detaljno obrazložiti svoje hipoteze, rezultate i zaključke. Ovaj dio mi se posebno svidio, budući da je na taj način cijela grupa kontinuirano bila izvještavana o napredovanju projekta, te su svi zaposlenici instituta imali priliku iznijeti svoja razmišljanja i ideje ili pak postaviti pitanja. Seminarski radovi izlagali su se na tjednoj bazi, a zbog internacionalnog okruženja sve se odvijalo na engleskom jeziku, što mi je uvelike pomoglo da ga usavršim.

 

Naporan rad uvelike se isplatio. Osim što sam izradila kvalitetan diplomski rad, toliko sam toga naučila o tome što zaista znači živjeti i raditi kao znanstvenik. Također, upoznala sam mnogo ambicioznih studenata, ostvarila kvalitetna prijateljstva i kontakte, iskusila ljepote (samostalnog) života u Austriji…i pri tom se izvrsno zabavila! Prednosti ovog programa su nebrojene i stoga toplo preporučam svima koji su u mogućnosti da se odvaže na ovakav korak.

Dina Vorkapić

České Budějovice, Češka Republika

Od ožujka do lipnja 2010. u sklopu ERASMUS programa boravila sam u Češkoj Republici. Grad České Budějovice najveći je grad regije Južne Bohemije, te se nalazi na sjecištu rijeka Vltave i Malše.

Najznačajnija gospodarska grana je proizvodnja piva, a ovaj grad je prepoznatljiv po proizvodnji svjetski poznatog piva Budweiser.

Tijekom svog boravka u Českim Budějovicama radila sam na Institutu za entomologiju, u Laboratoriju za fiziologiju kukaca gdje sam tokom četiri mjeseca izradila eksperimentalni dio diplomskog rada koji sam po povratku obranila na Odjelu za biologiju u Osijeku. Cilj mog rada bio je istražiti interakcije adipokinetičkih hormona plamene stjenice Pyrrhocoris apterus sa insekticidima endosulfanom i malationom.

Uz rad u laboratoriju imala sam vremena i za obilaske tako da sam posjetila razna mjesta i prekrasne dvorce kojih u Češkoj ima zaista puno – Hluboká nad Vltavou, Český Krumlov, Telč, Plzeň, Prag, Divči Kamen, Orlik, Zvikov,… S obzirom da u Češkoj studenti imaju velike popuste na prijevoz, obilaske sam si mogla priuštiti od mjesečne financijske potpore ERASMUS programa.

Svim studentima biologije bih preporučila da tokom studija odu na studijski boravak ili stručnu praksu na stranom visokom učilištu. Za vrijeme boravka u Českim Budějovicama izradila sam eksperimentalni dio diplomskog rada (dobiveni rezultati su objavljeni u časopisu General and Comparative Endocrinology), sudjelovala u radu laboratorija i imala priliku naučiti nove metode i tehnike, stekla nova prijateljstva i uživala u ljepotama Češke…

Mirna Velki

MOJA POLJSKA AVANTURA
By: Jelena Jelenić

Ponedjeljak 1. ožujka …. 8h upoznavanje mentorice i laboratorija u kojemu ću provesti većinu vremena tijekom razmjene!!! U laboratoriju za Aeropalinologiju odradit ću eksperimentalni dio svog diplomskog rada!!! Moje zadaće su monitoring fenoloških faza alergoloških vrsta (breza, ljeska i grab), priprema aeropalinoloških preparata i aerobiološka determinacija, te ELISA testovi!!!

Nakon dogovora oko obaveza u laboratoriju u pratnji magistre Gosie krećem u obilazak fakulteta!!!!
Fakultet Biologije na kampusu Morasko je ogroman, dovoljno je reći da u lobiju zgrade raste 18 metarska palma. U sklopu fakulteta nalazi se velik broj specijaliziranih predavaona poput one za Ekologiju bilja koja sadrži velik broj eksponata biljnih plodova i herbarija iz centralne Afrike, južne Amerike i Meksika. Fakultet surađuje s botaničkim vrtom te Palm tree house-om gdje studenti odrađuju praktični dio nastave iz botaničkih kolegija.

 

 

 

 

 

Svako malo u Auli se organiziraju nastupna predavanja stranih profesora za studente svih studijskih godina . Od Evo – Devo predavanja preko istraživanja arktičkih zooplanktonskih vrsta do ugroženih vrsta u Baltičkom moru.
Uz rad u laboratoriju pohađam super zabavne i korisne sate poljskog jezika za strane studente , na kojima upoznajem studente iz Rumunjske, Španjolske, Amerike, Tajlanda i Meksika!!!
Osim učenja i rada u laboratoriju bilo je dovoljno vremena i za zabavu!!! Od kulturnih događanja poput koncerata, baleta i muzeja (koje u svakom slučaju treba obići) do večernjih izlazaka (rock ili jazz koncerti, ulični preformansi). S obzirom da je Poznan studentski grad, zabave ima na pretek i za svakog se nešto pronađe!!!!!

U Poljskoj studenti imaju velike popuste na sve uključujući i prijevoz (vlak ili autobus) tako da je bilo vrlo jednostavno, ali i jeftino odputovati do Berlina, Frankfurta ili Gdanjska, gradova koje definitivno treba obići ako se nađete u Poznanu na razmjeni!!!! Ukoliko niste avanturističkog duha poput mene ;))) i ne želite se gnjaviti s organizacijom mini izleta, uvijek možete otići na jednodnevna ili višednevna putovanja koja organizira Sveučilište, a nešto su skuplja u odnosu na samostalni aranžman!!!

I za kraj nekoliko “Must do in Poznan” …..
Ako se nađete na razmjeni u Poznanu svakako posjetite Malta festival, obiđite muzej Arkady Fiedler u Puszcakowku ( muzej prvog poljskog avanturiste koji je ostavio trag na svakom od kontinenata i napisao više od 50 knjiga

prevedenih na 20 stranih jezika ), probajte tortu od sira (inače poljske slastice su izvrsene)!!!!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Popijete jedan Lech ;))))!
Meni se poljska kuhinja nije previše svidjela, ali ono što je super je svakako velik broj stranih restorana među kojima svako treba posjetiti indonezijski, filipinski ili meksički restoran gdje za nekih 30 zlota možete fino ručati ili večerati!!!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Posjetite Wielkopolski Park Narodowy, zamake GoŁuchow i Kórnik te stoljetna hrastova stabla u Rogalinu!!! A ako ste ljubitelj muzeja svako posjetite Muzej povijesti grada Poznana i Etnološki muzej. I za kraj ocijena razmjene – ČISTA 5 ;)))) Iskustvo koje definitivno namjeravam ponoviti!!!
U četiri mjeseca razmjene napisala sam diplomski rad, sudjelovala u radu laboratorija, naučila puno , upoznala puno dobrih prijatelja. Moja preporuka mlađim kolegama studentima je da se svakako odvaže i upustite u ERASMUS avanturu. Ovakvo iskustvo Vam samo može pomoći u daljnjoj karijeri!!!
Uvjerena sam da Vi to možete!!!

Arhiva obavijesti

27.03.2018. Erasmus+ KA1 – Natječaj za mobilnost (ne)nastavnog osoblja, 2018./2019.
U okviru ERASMUS+ Programa – Ključne aktivnosti 1, dana 19. ožujka 2018. Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku objavljuje

Natječaj za dodjelu financijskih potpora za realizaciju individualne mobilnosti nastavnog i nenastavnog osoblja za boravak na inozemnim ustanovama u Erasmus+ programskim zemljama, u akademskoj godini 2018./2019.

22.02.2018.

Poštovani studenti,
želimo pozvati Vas i Vaše studente na prezentaciju o Erasmus+ programu studentske razmjene u inozemstvu te o mogućnostima ostvarivanja financijskih potpora u okviru navedenog programa.

Prezentacija će se održati u ponedjeljak, 26. veljače 2018., na Poljoprivrednom fakultetu u Osijeku, s početkom u 12.00 sati.

Detalje pogledajte ovdje.

07.02.2018.
Sveučilište u Osijeku objavljuje natječaj za dodjelu financijskih potpora iz ERASMUS+ programa za individualnu mobilnost studenata u svrhu studijskog boravka na inozemnim visokoškolskim ustanovama u zimskom semestru ili u cijeloj akademskoj godini 2018/2019., te u svrhu obavljanja stručne prakse u inozemstvu u razdoblju 01.06.2018.-30.09.2019.
Natječaj, upute za prijavu na natječaj i provedbu mobilnosti te prijavni obrasci dostupni su na web stranci:
http://www.unios.hr/natjecaj-za-erasmus-ka1-mobilnost-studenata-u-akad-godini-2018-2019/

12.12.2017.
Obavijest o otvorenom natječaju za stipendije koje dodjeljuje Mađarska vlada za akademsku godinu 2018./2019.
Stipendije su dostupne studentima za cjelokupni ili djelomičan studij te znanstvenicima za istraživačke boravke u Mađarskoj.
Natječaj i ostale informacije nalaze se na web stranici Agencije za mobilnost i programe EU:http://www.mobilnost.hr/hr/natjecaji/natjecaj-za-dodjelu-stipendija-vlade-madarske-u-akademskoj-godini-2018-2019/
Za sve upite na raspolaganju su kolege u Agenciji za mobilnost putem e-mail adrese: bilaterala@mobilnost.hr i na tel: 01 5005 955.

05.09.2017.
Sveučilište u Osijeku objavljuje natječaj za dodjelu financijskih potpora iz ERASMUS+ programa (Ključne aktivnosti 1) za individualnu odlaznu mobilnost studenata u svrhu studijskog boravka na inozemnim visokoškolskim ustanovama u ljetnom semestru akademske godine 2017/2018., te u svrhu obavljanja stručne prakse u inozemstvu u razdoblju 01.11.2017.-30.09.2018. Natječaj, upute za prijavu na natječaj i provedbu mobilnosti te prijavni obrasci dostupni su na web stranci: http://www.unios.hr/erasmus-ka1-mobilnost-2017-2018/

24.04.2017. – Obavijest studentima preddiplomskog i diplomskih studija biologije
U sklopu CEEPUS mreže otvrena je mogućnost prijave za kolegij ZOOPLANKTON TAXONOMY AND ECOLOGY Sveučilišta u Beču (BOKU ) koji će održati u WasserCluster Lunz – Biological Station GmbH, Lunz am See, Austrija u bloku u vrijeme od 12 6. – 16. 6. 2017. Kolegij se boduje sa 3 ECTS.
Svi troškovi pokriveni od CEEPUS-a.
Zainteresirani studenti mogu se osobno prijaviti u srijedu 26.4. 2017. godine u vrijeme 10 -12 sati izv. prof. dr. sc. Meliti Mihaljević, ERASMUS koordinatoru Odjela za biologiju.
Detalje poziva preuzmite ovdje. [.PDF]

CEEPUS stpendije za češku
Slobodni smo poslati Vam obavijest o dostupnim CEEPUS stipendijama za Češku (unutar i izvan CEEPUS mreža).

Stipendije su dostupne
1. studentima za mobilnost u trajanju od 21 dana do 3 mjeseca,
2. nastavnicima za mobilnost u trajanju od 5 – 30 dana.

Rok za prijave je 30.4.2017.
Više o uvjetima stipendija u Češkoj možete naći na www.ceepus.info
<http://www.ceepus.info>, klikom na češku zastavu.
Kontakt osoba u Agenciji za mobilnost je Tanja Veljak (ceepus[at]mobilnost.hr).

Erasmus+ natječaj
04.04.2017.
Sveučilište u Osijeku objavljuje natječaj za dodjelu financijskih potpora za Erasmus+ mobilnosti nastavnog i nenastavnog osoblja koje će se realizirati od 01. lipnja 2017. do 30. rujna 2018.

Rok za prijave je 28. travnja 2017.
Natječaj je objavljen na:
http://www.unios.hr/erasmus-ka1-natjecaj-za-mobilnost-nenastavnog-osoblja-2017-2018/

Natječaj za ERASMUS+ odlaznu mobilnost studenata
Objava natječaja za ERASMUS+ odlaznu mobilnost studenataSveučilišta u Osijeku (http://www.unios.hr/erasmus-ka1-mobilnost-2017-2018/), želimo pozvati Vas i Vaše studente na prezentaciju o Erasmus+ programu i o mogućnostima koje
se studentima nude kroz navedeni program. Prezentacija će se održati u četvrtak, 02. ožujka 2017., u Auli Rektorata, s početkom u 13.00 sati.

NATJEČAJ ZA ERASMUS+ KA1 MOBILNOST STUDENATA U AKAD. GODINI 2017./2018.
Detalje pogledajte na poveznici ovdje.

Obavijest o rezultatima izbora studenta za CEEPUS program
19.12.2016.
Za studentsku ekskurziju u trajanju o tri dana (od 07.-09. lipnja 2017. godine) na temu Long-term development of riverine landscapes (in Eng.) odabrana je Ena Sauerborn.

VAŽNA OBAVIJEST STUDENTIMA DIPLOMSKIH STUDIJA
15.12.2016.
Odjel za biologiju dobio je mogućnost u okviru CEEPUS programa ponuditi studentima diplomskih studija Odjela za biologiju jedno mjesto za studentsku ekskurziju u trajanju od tri dana (od 07.-09. lipnja 2017. godine) na temu Long-term development of riverine landscapes (in Eng.) koja će se održati u Beču i okolici. Ekskurzija će se vrednovati sa jednim ECTS bodom. Detaljan program nalazi se u privitku.
Mole se studenti da svoje prijave koje trebaju adržavati kratki životopis i motivacijsko pismo na engleskom jeziku dostave CEEPUS koordinatoru Odjela za biologiju izv.prof.dr.sc. Meliti Mihaljević na mail adresu mmihaljevic[at]biologija.unios.hr i to najkasnije do ponedjeljka 19. prosinca 2016. godine do 10,00 sati. Rezultati o odabiru kandidata će biti objavljeni u 12,00 sati na web stranici Odjela za biologiju.

http://biologija.unios.hr/webbio/wp-content/uploads/2016/obavijesti/CEEPUSConcept_Excursion_EcoResNet_SS2017.docx

http://biologija.unios.hr/webbio/wp-content/uploads/2016/obavijesti/CEEPUS_Shortterm_Excursion_BOKU_general.docx

Objava Erasmus+ natječaja za mobilnost studenata u akad. godini 2016/2017.
(rok: 30.09.2016.)
želimo Vas izvijestiti da je Sveučilište u Osijeku objavilo natječaj za dodjelu financijskih potpora iz ERASMUS+ programa (Ključne aktivnosti 1) za individualnu mobilnost studenata Sveučilišta u Osijeku u svrhu studijskog boravka na inozemnim partnerskim visokoškolskim ustanovama u ljetnom semestru akademske godine 2016/2017., te u svrhu obavljanja stručne prakse u inozemstvu u razdoblju od 15.10.2016.-30.09.2017.
Tekst natječaja, upute za prijavu na natječaj i provedbu mobilnosti te prijavni obrasci dostupni su na web stranci Sveučilišta putem izravne poveznice:
Detalje pogledajte ovdje.

Erasmus+ KA1 – Natječaj za mobilnost (ne)nastavnog osoblja, 2016./2017.
U okviru ERASMUS+ Programa – Ključne aktivnosti 1, dana 20. travnja 2016. Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku objavljuje
Natječaj za dodjelu financijskih potpora za realizaciju individualne mobilnosti nastavnog i nenastavnog osoblja za boravak na inozemnim ustanovama u Erasmus+ programskim zemljama, u akademskoj godini 2016./2017.
Svrha boravka na inozemnoj ustanovi za nastavno osoblje je održavanje nastave ili stručno usavršavanje, te za nenastavno osoblje stručno usavršavanje.

Detalje pogledajte ovdje.

Info dan o ERASMUS+ programu mobilnosti u akademskoj godini 2016./2017.
ERASMUS+ odlazna mobilnost studenata Sveučilišta u Osijeku, info dan održati će se u četvrtak, 03. ožujka 2016., u Auli Rektorata, s početkom u 13.00 sati
Više informacija pogledajte ovdje.

29.02.2016.
Natječaj za Erasmus+ KA1 mobilnost studenata u akad. godini 2016./2017.U okviru ERASMUS+ Programa – Ključne aktivnosti 1, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku dana 22. veljače 2016. objavljuje Natječaj za dodjelu financijskih potpora studentima za mobilnost u svrhu studijskog boravka tijekom akad. godine 2016./2017. i / ili stručne prakse.
Više informacija pogledajte ovdje.

22.01.2016.
Rok: 12. veljače 2016. Natječaj za dodjeljivanje minimalno 5.000 državnih stipendija (sukladno osiguranim sredstvima u Državnome proračunu) redovitim studentima visokih učilišta u Republici Hrvatskoj, studentima s invaliditetom i studentima bez odgovarajuće roditeljske skrbi poslijediplomskih sveučilišnih studija za 2016. godinu Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta raspisuje javni natječaj za dodjeljivanje državnih stipendija za 2016. godinu.
Više informacija pogledajte ovdje.

22.01.2016.
Erasmus+ KA1 – Natječaj za mobilnost (ne)nastavnog osoblja, 2015/2016.

U okviru ERASMUS+ Programa – Ključne aktivnosti 1, dana 18. siječnja 2016. Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku objavljuje PRVI DODATNI NATJEČAJ za dodjelu financijskih potpora nastavnom i nenastavnom osoblju za boravak na inozemnim ustanovama (dalje u tekstu: natječaj).
Svrha boravka na inozemnoj ustanovi za nastavno osoblje je održavanje nastave ili stručno usavršavanje, te za nenastavno osoblje stručno usavršavanje.

Više informacija pogledajte ovdje.

11.09.2015.
Sveučilište u Osijeku objavilo natječaj za dodjelu financijskih potpora iz ERASMUS+ programa (Ključne Aktivnosti 1) za individualnu mobilnost studenata Sveučilišta u Osijeku u svrhu studijskog boravka na inozemnim partnerskim visokoškolskim ustanovama tijekom ljetnog semestra akademske godine 2015/2016., te u svrhu obavljanja stručne prakse u inozemstvu u razdoblju 01.11.2015. – 30.09.2016.
Tekst natječaja, upute za prijavu na natječaj i provedbu mobilnosti te prijavni obrasci dostupni su na web stranci Sveučilišta putem izravne poveznice:
http://www.unios.hr/?g=5&i=167

02.03.2015.
Poštovani, želimo Vas izvijestiti da je Sveučilište u Osijeku objavilo natječaj za dodjelu financijskih potpora iz ERASMUS+ programa (Ključne Aktivnosti 1) za individualnu mobilnost studenata Sveučilišta u Osijeku na inozemna
partnerska sveučilišta ili ustanove u akademskoj godini 2015/2016. Tekst natječaja, upute za prijavu na natječaj i provedbu mobilnosti te prijavni obrasci dostupni su na web stranci Sveučilišta putem izravne poveznice:
http://www.unios.hr/?g=5&i=167

12.11.2014.
Sveučilište u Osijeku objavilo dodatni natječaj za dodjelu financijskih potpora iz ERASMUS+ programa (Ključne Aktivnosti 1) za individualnu mobilnost (ne)nastavnog osoblja Sveučilišta u Osijeku na inozemna partnerska sveučilišta ili ustanove u akademskoj godini 2014./2015.
Tekst natječaja, upute za prijavu na natječaj i provedbu mobilnosti te prijavni obrasci dostupni su na web stranci putem izravne poveznice:
http://www.unios.hr/index.php?g=5&i=162

Rok za prijavu na natječaj je 08. prosinca 2014.

06.03.2014.
Natječaj za Erasmus mobilnost studenata u akad. godini 2014/2015. pogledajte ovdje.

17.12.2013.
“Poziv na natječaj za Erasmus Mundus – Aktivnost Partnerstva”

07.11.2013.
Sveučilište u Osijeku objavilo je dodatni Natječaj za dodjelu financijskih potpora iz ERASMUS programa za mobilnost nastavnog i nenastavnog osoblja Sveučilišta u Osijeku u akademskoj godini 2013/2014.
Tekst natječaja, upute i prijavni obrasci dostupni su na web stranci:pogledajte ovdje.

19.03.2013.
Kratak osvrt ERASMUS iskustva Dine Vorkapić
Kratak osvrt ERASMUS iskustva Mirne Velki
Kratak osvrt ERASMUS iskustva Jelene Jelenić

Natječaj za Erasmus mobilnost studenata u akad. godini 2013/2014. pogledajte ovdje.