O projektu popularizacije znanosti Odjela za biologiju “Biolog-i-Ja”

Projekt popularizacije biologije „Biolog-i-Ja“ jedanaestu godina zaredom okuplja istomišljenike svih dobnih skupina kako bi podijelili svoj entuzijazam za istraživanjem te snažno potiče interes sudionika za polje biologije.
Cilj projekta je edukacija svih zainteresiranih kroz radionice, znanstveno-popularna predavanja, izložbe studentskih radova te obilazak biološki značajnih lokaliteta na području grada Osijeka i okolice. Većina aktivnosti posjetiteljima omogućuje pristup laboratorijima Odjela za biologiju, upoznavanje s radom nastavnika, suradnika i studenata koji se bave najsuvremenijim istraživanjima i inovativnim te interaktivnim podučavanjem.

RadioniceBiolog-i-Ja

Izložbafotografija

Fotografije će se ocjenjivati prema broju lajkova na Facebook / Instagram stranicama Odjela za biologiju.

Kratki osvrt na projekt Biolog-i-Ja
u 2023. godini

Panelrasprava

Povodom obilježavanja jubilarnog 10. “Biolog-i-Ja”, projekta popularizacije biologije, pozivamo vas na panel-raspravu “Biolog-i-Ja zajedno u poduzetništvu” koja će se održati 05.04.2023. s početkom u 14:00 sati na Odjelu za biologiju u predavaonici 201 (2.kat)

Izložbafotografija

Fotografije će se ocjenjivati prema broju lajkova na Facebook / Instagram stranicama Odjela za biologiju.

RadioniceDan planeta Zemlje

Dan planeta Zemlje, 22. travnja 2023. godine, na Odjelu za biologiju obilježen je u znaku projekta popularizacije znanosti „Biolog-i-Ja“ koji ove godine slavi svoj jubilarni 10. rođendan. Oko 180 učenika viših razreda osnovnih škola u pratnji nastavnika i dvadesetak učenika srednjih škola sudjelovalo je na jedanaest radionica („Vrijedan kao mrav, dosadan kao muha“, „Susret s bakterijama“, „Razliku učini, za vodu brini!“, „Pronađi me ako možeš“, „Mikroskop-i-Ja / Zaviri u biljnu stanicu“, „Male čarolije biologa“, „Kozmetika s porukom“, „Fosili – pogled u Zemljinu prošlost“, „DJ Enzyme“, „Čarolija mirisa“ i „Šumski detektivi“) i dvije interaktivne igre na otvorenom („Lov na blago ulicama grada Osijeka“ i „Na put oko svijeta na Dan planeta Zemlje“).

DanOtvorenih vrata

Odjel za biologiju, sastavnica Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, u subotu 6. svibnja od 9:00 do 14:00 sati otvara svoja vrata svim zainteresiranim građanima. Na Dan otvorenih vrata nastavnici, suradnici i studenti nastavljaju s aktivnostima popularizacije biologije u okviru projekta „Biolog-i-Ja“ koji ove godine slavi svoj 10. rođendan.

Biološkavečer

Povodom obilježavanja 10.-og rođendana projekta popularizacije znanosti “Biolog-i-Ja” i uspješnog završetka većine planiranih aktivnosti 24. svibnja 2023. godine organizirana je Biološka večer za sve studente i djelatnike Odjela za biologiju, studente drugih sastavnica i fakulteta Sveučilišta, alumne i prijatelje.

Sponzori projekta popularizacije znanosti "Biolog-i-Ja" 2023. godine

client-image
client-image
client-image
client-image
client-image
client-image
client-image

Kratki osvrt na projekt Biolog-i-Ja
u 2022. godini

Ovogodišnji projekt „Biolog-i-Ja“ kroz brojne provedene aktivnosti okupio je velik broj sudionika svih dobnih skupina. Znanstveno-popularna predavanja, interaktivne radionice, obilježavanje Dana otvorenih vrata samo su dio edukativnog programa koji se provodio od ožujka do kraja svibnja 2022. godine. Učenici osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta imali su priliku upoznati se sa istraživačkim radom u laboratorijima Odjela za biologiju, ali i s bogatom i raznolikom prirodnom i kulturnom baštinom grada Osijeka. Osim povezivanja s akademskom zajednicom i studentima Odjela, aktivno sudjelovanje učenicima je omogućilo stjecanje znanja i vještina izvan nastavnog programa koji pohađaju i produbljivanje interesa za biologiju.

Galerija fotografija

Djelić atmosfere s radionica i Dana otvorenih vrata, organiziranih 30. travnja 2022. godine,
možete pogledati u galeriji fotografija.

Biološki party“ organiziran je 27. svibnja 2022. godine, kao završna manifestacija projekta „Biolog-i-Ja“. Uz zakusku i glazbu, organizirano je druženje studenata, djelatnika Odjela za biologiju i članova udruge Alumni BiolOS. Kroz ovu aktivnost sudionici su imali priliku razmijeniti znanja i iskustva stečena kroz organizaciju i realizaciju projekta, ali i dobro se zabaviti.

Fotografije s Biološkog partyja možete pogledati u galeriji.

350
Učenika
71
Student
8
Radionica
6
Predavanja

Tijekom zatvaranje projekta javno su uručene povelje i nagrade studentima za najbolje ocijenjene fotografije i slike prijavljene na Natječaj za najbolji studentski uradak otvoren 30. ožujka 2022. godine.

Nagradu za umjetnički dojam prema ocjeni prorektora za umjetnost, kulturu i međuinstitucijsku suradnju Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku prof. dr. art. Roberta Raponje, redovitog profesora Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, primili su Josip Capan za fotografiju „Suncokreti baranjskih brežuljaka“ i Ema Erdeljić za fotografiju „U šumi“.

Suncokreti baranjskih brežuljaka

Josip Capan

U šumi

Ema Erdeljić

Smrtonosno zelenilo

Prema ocjeni članova Povjerenstva za popularizaciju znanosti Odjela za biologiju Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku nagradu je primila Laura Lončar za sliku-akril „Smrtonosno zelenilo“.

Janje

Prema broju oznaka sviđanja (lajkova) na Facebook i Instagram stranici Odjela za biologiju nagradu je primila Ana Pirić za fotografiju „Janje“.

Sponzori projekta popularizacije znanosti "Biolog-i-Ja" 2022. godine

client-image
client-image
client-image
client-image
client-image
client-image