Zavod za zoologiju

O zavodu

Zavod za zoologiju je ustrojbena jedinica Odjela za biologiju Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Osnovan je 6. srpnja 2005. na 6. sjednici Vijeća Odjela za biologiju.

Zavod za zoologiju broji jedanaest članova koji sudjeluju u nastavi prijediplomskih i diplomskih studija na Odjelu za biologiju. Pojedini članovi Zavoda sudjeluju i u izvođenju nastave na Poslijediplomskom interdisciplinarnom sveučilišnom studiju Zaštite prirode i okoliša na Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku.

Članovi Zavoda za zoologiju svoj znanstveni, stručni i nastavni rad obavljaju u dva laboratorija: Laboratoriju za entomologiju i Laboratoriju za ekologiju životinja. Znanstveni rad pojedinih članova Zavoda usmjeren je na obrazovanje i izvodi se u suradnji s osnovnim i srednjim školama diljem Hrvatske.  U okviru navedenih laboratorija studentima Odjela za biologiju i studentima doktorskih studija omogućena je izrada  završnih prvostupničkih, magistarskih ili doktorskih radova. Osim predavanja, članovi Zavoda sudjeluju u različitim znanstvenim i stručnim istraživačkim projektima. Sve navedeno studentima pruža kvalitetnu nastavu i otvoren pristup znanstvenim istraživanjima od samog početaka studiranja. Istraživačko iskustvo u projektima koje vode članovi Zavoda za zoologiju, pruža studentima priliku da se na najučinkovitiji i najpraktičniji način upoznaju s metodama biološkog istraživanja kako na terenu tako i u laboratoriju, ali i s metodama istraživanja u obrazovanju.

Povezivanje znanstvenog istraživanja s nastavnim procesom je neophodno za postizanje osnovne svrhe postojanja Zavoda za zoologiju, a to je poboljšanje kvalitete nastavnog i istraživačkog rada na Odjelu za biologiju.

Prvi predstojnik Zavoda bio je prof. dr. sc. Stjepan Krčmar od 2005. – 2014. godine, nakon kojega u dvogodišnjem mandatu funkciju predstojnika/ce Zavoda obavljaju: doc. dr. sc. Mirta Sudarić Bogojević (2014. – 1016.), izv. prof. dr. sc. Nataša Turić (2016. – 2018.), doc. dr. sc. Goran Vignjević (2018. – 2020.),doc. dr. sc. Alma Mikuška (2020. – 2022.). Trenutna predstojnica Zavoda za zoologiju je izv. prof. dr. sc. Irena Labak.

Članovi Zavoda za zoologiju

izv.prof.dr.sc.

Irena Labak

Predstojnica
Zavoda za zoologiju

prof.dr.sc.

Enrih Merdić, trajni izbor

doc.dr.sc.

Goran Vignjević

doc.dr.sc.

Alma Mikuška

doc.dr.sc.

Mirta Sudarić Bogojević

doc.dr.sc.

Mislav Kovačić

Nataša Bušić

mag. educ. biol. et chem.

mr.sc.

Ivana Vrućina

mr.sc.

Željko Zahirović