CEEPUS

CEEPUS: Opće informacije

izv.prof.dr.sc.

Melita Mihaljević

Kontakt osoba na Odjelu za biologiju

Srednjoeuropski program razmjene za sveučilišne studije (CEEPUS) regionalni je multilateralni sveučilišni program akademske mobilnosti koji djeluje od 1994 godine, a prvenstveno promiče mobilnost studenata i nastavnog osoblja unutar CEEPUS mreža. Mobilnosti se osim kroz CEEPUS mreže ostvaruju i izvan mreža (freemoveri). Trenutno u CEEPUS mreži djeluje preko 15 zemalja s osnovnim naglaskom na razvoju združenih studija i na suradnji u okviru 9. prioritetnog područja "Ljudi i vještine" Strategije EU-a za Podunavlje (EUSDR).

Svake godine određuje se kvota raspoloživih stipendija za dolazne mobilnosti. Svaka zemlja određuju iznose stipendija za različite kategorije stipendista, kao i ostala prava CEEPUS-ovih stipendista (primjerice, besplatan smještaj, subvencionirana prehrana, zdravstveno osiguranje). Stipendije ovise o standardu života u pojedinoj zemlji i moraju biti dostatne za potrebe mobilnosti. Studenti su također izuzeti plaćanja školarine.

Odjel za biologiju partnerska je institucija u sklopu aktivne CEEPUS mreže EcoManAqua – Ecology and Management of ecosystems in Central and Southest Europe (CIII-AT-1101-00-1819), a više informacija možete pronaći na https://www.ceepus.info/