„Inženjeri tla“

Voditelji: izv. prof. dr. sc. Davorka Hackenberger Kutuzović, doc. dr. sc. Željka Lončarić

Gujavice su poznate i kao inženjeri tla!
Na svijetu trenutno postoji oko 2700 vrsta gujavica, a nema ih samo u pustinjama i vječnom ledu. Najčešće su dugačke 7-8 cm, ali neke mogu narasti i preko metra! Ima ih različitih boja: ružičastih, zelenih, plavih, crnih, crvenih, smeđih…
Žive u tlu te svojim kretanjem kroz njega stvaraju tunele. Kroz te tunele voda i zrak ulaze u tlo što pomaže u zaustavljanju erozije i omogućuje vodi i zraku da lakše dođu do korijenja biljaka. Neke od njih prilikom hranjenja unose lišće i komadiće biljnih ostataka dublje u tlo, a druge prilikom kopanja svojih tunela gutaju tlo te jedu biljnu hranu koja se nalazi u njemu. Gujavice su važne za zdravlje tla i biljke koje rastu u njemu, jer se preko njihovih ekskremenata prenose hranjive tvari i minerali na površinu. Gujavica može pojesti do trećine svoje tjelesne težine dnevno.
A kako one sve to rade? Najveći problem je što to rade ispod površine zemlje u mraku!
U sklopu radionice učenici će se upoznati s različitim skupinama gujavica te će naučiti koje su njihove važne uloge u tlu i koja je njihova važnost za očuvanje zdravlja tla. Također, imat će priliku stvoriti dom za različite vrste gujavica, koje ćete moći još dugo promatrati u svojem razredu.

„Što ću biti kad narastem?“

Voditelji: izv. prof. dr. sc. Tanja Žuna Pfeiffer, Nikolina Bek, mag. prot. nat. et amb., Matej Šag, mag. biol., Vanda Zahirović, prof.

Razmnožavanje sjemenom je jedan od najčešćih načina razmnožavanja viših biljaka, cvjetnica. Ove biljke razvijaju generativne organe odnosno cvjetove, u kojima nose tučak sa ženskim i prašnike s muškim spolnim stanicama. Nakon oprašivanja i oplodnje, odnosno stapanja muških i ženskih spolnih stanica, nastaje sjeme. Svaka sjemenka je zaštićena sjemenom lupinom, a u unutrašnjosti nosi klicu (embrij) i hranjivo tkivo. U uvjetima optimalne vlažnosti i temperature iz klice se razvija nova biljka. Radionica „Što ću biti kad narastem?“ omogućit će učenicima da samostalno izrade male plastenike pogodne za praćenje klijanja sjemena različitih biljnih vrsta. Također će moći zasaditi sjeme, pratiti razvoj biljaka sve do cvjetanja te tada uz pomoć nastavnika odrediti koje su biljke uzgojili i na koji ih način mogu koristiti (npr. ukrasne biljke, začini).

„Kozmetika s porukom“

Voditelji: Nikolina Sabo, mag. educ. biol. et chem., doc. dr. sc. Rosemary Vuković, Ana Vuković, mag. biol., izv. prof. dr. sc. Ivna Štolfa Čamagajevac, doc. dr. sc. Zorana Katanić, izv. prof. dr. sc. Sandra Ećimović

Kroz radionicu „Kozmetika s porukom“ učenici se mogu upoznati s brzim i jednostavnim načinom izrade prirodne kozmetike, koji mogu primijeniti u svojoj školi i svojem domu. Prirodna kozmetika se bazira na upotrebi prirodnih biljnih pripravaka, kao što su macerati, hidrolati, biljna i eterična ulja, bez primjene umjetnih konzervansa i drugih štetnih sastojaka. Osim kreme za različite tipove kože i balzama za usne s prirodnim biljnim sastojcima, učenici će imati priliku izraditi vlastiti sapun birajući oblik, boju i miris sapuna, uz dodatak mineralnih boja i kvalitetnih eteričnih ulja koji doprinose njezi kože. Svoj će sapun moći dodatno personalizirati ispisivanjem poruke dragoj osobi, te na taj način izraditi kreativan poklon i razveseliti voljene.

„Laboratorijske zagonetke“

Voditelji: doc. dr. sc. Jasenka Antunović Dunić, doc. dr. sc. Lidija Begović, doc. dr. sc. Selma Mlinarić

Radionica „Laboratorijske zagonetke“ predstavlja prozor u skriveni svijet znanstvenih laboratorija. Zašto su biljke zelene i kako je moguće da ih istovremeno vidimo i kao crvene? Je li moguće vidjeti sićušne molekule kao što je DNK? A kako nastaju oblaci? Odgovore na ova pitanja i puno više učenici će moći otkriti na zabavan način kroz samostalan rad u laboratoriju ili uz pomoć naših studenata.

„Sve boje cvijeća“

Voditelji: Tihana Miloloža, mag. biol., dr. sc. Aleksandra Kočić

Cilj radionice je kroz igru i praktično istraživanje, mikroskopiranjem i pokusima istražiti različite boje cvijeća, kako nastaju različite boje cvijeća i može li cvijeće mijenjati boju.

„Veliki svijet malih bakterija“

Voditelj: doc. dr. sc. Martina Varga

Bakterije su jednostanični organizmi mikroskopskih veličina koji se nalaze gotovo posvuda na Zemlji i neophodne su za život ostalih organizama. Procjenjuje se da tijelo čovjeka sadrži više bakterijskih nego humanih stanica. Dok su neke bakterije dobre i pogoduju nam, druge nam uzrokuju bolesti. Sudjelovanjem u radionici učenici će upoznati bakterijski svijet koji nas okružuje. Koliko su značajni probiotici i antibiotici? Koliko bakterija živi na rukama prije i poslije pranja? Na kojim sve površinama pronalazimo bakterije? Odgovore na ova i druga zanimljiva pitanja učenici će pronaći kroz samostalnu izradu jednostavnih mikroskopskih preparata.

„Metode uzorkovanja obada (Tabanidae)“

Voditelj: prof. dr. sc. Stjepan Krčmar

Ženke obada (Tabanidae) povremeni su ektoparaziti na toplokrvnim životinjama. Sišu krv toplokrvnih životinja koja im je neophodna u procesu sazrijevanja jaja te pri tome mogu prenositi uzročnike mnogih bolesti. Zašto istraživati učinkovitost različitih tipova klopki? Kako to doprinosi zdravlju čovjeka? Što su to atraktanti? Koje vrste obada su prisutne u fauni Hrvatske? Odgovore na brojna zanimljiva pitanja pronaći ćete upravo sudjelovanjem na ovoj radionici, u okviru koje će biti prezentirane klopke za uzorkovanje obada, ali i vrijedne entomološke zbirke.

„Lov na blago ulicama grada Osijeka“

Voditelj: doc. dr. sc. Martina Varga

Radionica je predviđena za polaznike Srednjih škola

Interaktivna igra Lov na blago ulicama grada Osijeka osmišljena je kao aktivnost za um i tijelo u kojoj učenici srednjih škola timskom radom i kreativnim razmišljanjem rješavaju znanstvene zagonetke i zadatke čija rješenja otkrivaju sljedeću lokaciju na kojoj se nalazi novi trag na putu do blaga. Ova aktivnost potiče učenje kroz zabavu, povezivanje s akademskom zajednicom grada Osijeka, utvrđivanje postojećih, ali i stjecanje novih znanja i vještina, otvara vrata za istraživanje Odjela za biologiju te pridonosi razvoju vještina kao što su timski rad i samostalno rješavanje problemskih zadatka. Postanite Lovci na znanstveno blago, uz znanje i želju za istraživanjem budite snalažljivi i brzi, riješite znanstvene zagonetke i zadatke, uz malo tjelovježbe i istraživanja grada otkrijte sve lokacije, ispunite kartu, odgonetnite konačno rješenje i na cilju osvojite nagradu.