„Inženjeri tla“

205

Voditelji: izv. prof. dr. sc. Davorka Hackenberger Kutuzović, doc. dr. sc. Željka Lončarić

Gujavice su poznate i kao inženjeri tla!
Na svijetu trenutno postoji oko 2700 vrsta gujavica, a nema ih samo u pustinjama i vječnom ledu. Najčešće su dugačke 7-8 cm, ali neke mogu narasti i preko metra! Ima ih različitih boja: ružičastih, zelenih, plavih, crnih, crvenih, smeđih…
Žive u tlu te svojim kretanjem kroz njega stvaraju tunele. Kroz te tunele voda i zrak ulaze u tlo što pomaže u zaustavljanju erozije i omogućuje vodi i zraku da lakše dođu do korijenja biljaka. Neke od njih prilikom hranjenja unose lišće i komadiće biljnih ostataka dublje u tlo, a druge prilikom kopanja svojih tunela gutaju tlo te jedu biljnu hranu koja se nalazi u njemu. Gujavice su važne za zdravlje tla i biljke koje rastu u njemu, jer se preko njihovih ekskremenata prenose hranjive tvari i minerali na površinu. Gujavica može pojesti do trećine svoje tjelesne težine dnevno.


A kako one sve to rade? Najveći problem je što to rade ispod površine zemlje u mraku!
U sklopu radionice učenici će se upoznati s različitim skupinama gujavica te će naučiti koje su njihove važne uloge u tlu i koja je njihova važnost za očuvanje zdravlja tla. Također, imat će priliku stvoriti dom za različite vrste gujavica, koje ćete moći još dugo promatrati u svojem razredu.