ODRŽANA RADIONICA „ZNANJU SE NASMIJEŠI I ZAGONETKU RIJEŠI!“

336

Udruga Alumni BiolOS Odjela za biologiju Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku održala je na području Perivoja kralja Tomislava u gradu Osijeku 25. travnja 2022. godine radionicu „Znanju se nasmiješi i zagonetku riješi!“ namijenjenu učenicima nižih razreda osnovnih škola s područja Osijeka, u suradnji sa Studentskim zborom Odjela za biologiju i studentima Odjela. U radionici su sudjelovali učenici OŠ “Mladost” Osijek, OŠ Cvjetno i OŠ Svete Ane u Osijeku. Cilj radionice bio je educirati i informirati učenike o važnosti brige za našu planetu te ih potaknuti na boravak u prirodi i aktivnostima na otvorenom. Ovakvom aktivnošću naglasila se bitna uloga izvanučioničke i međupredmetne nastave (priroda, tjelesna i zdravstvena kultura).

Dvije skupine učenika natjecale su se u pogađanju pojmova vezanih uz Dan planeta Zemlje. Učenici su na određenim lokacijama unutar i oko perivoja rješavali zagonetke i problemske zadatke vezane uz važne biotope planete Zemlje (voda, tlo, zrak), klimatske promjene, invazivne (strane) vrste i čovjeka . Riješen zadatak bio je ključan za nastavak natjecanja i vodio je učenike prema sljedećem izazovu. Povezivanjem rješenja svih zadataka učenici su na zadnjoj lokaciji zaključili koliko je okruženje u kojem se nalaze bitno za čovjeka. Kroz edukaciju, svi sudionici radionice povezali su se u svrhu organizacije daljnjih aktivnosti i promocije zaštite okoliša na području grada Osijeka. Radionica je doprinijela informiranju i edukaciji kako učenika osnovne škole tako i šire javnosti o važnosti odgovornog ponašanja prema okolišu.

Radionica je ponovljena u sklopu projektnog dana u OŠ “Mladost” 31. svibnja 2022. godine. Na radionici je sudjelovao veći broj učenika koji su uz pomoć svojih nastavnica i naše alumne Vande Zahirović, prof. biologije i kemije, usvojili nova znanja o važnim biotopima, utjecaju čovjeka na okoliš i važnosti njegova očuvanja.