TERENSKA NASTAVA 1-ZOOLOGIJA U ZOOLOŠKOM VRTU U OSIJEKU (02.06. 2023.)

82

Dana 2.06.2023. studenti prve godine prijediplomskog studija biologije Odjela za biologiju, posjetili su Zoološki vrt u Osijeku u pratnji Ana–Ramona Davidović mag. prot. nat. et amb. i mr. sc. Ivana Vrućina, kako bi realizirali drugi dio nastave iz kolegija Terenska nastava 1 – zoologija.

U samom uvodu studenti su upoznati s mogućnošću volontiranja u Zoološkom vrtu, sudjelovanja u raznim radionicama, obilježavanju posebno važnih ekoloških datuma, provedbe ljetne i zimske škole u zoološkom vrtu, kao i programu pod nazivom „Postani timaritelj na jedan dan“, što im omogućuje povezivanje teorije i prakse, a s ciljem što uspješnijeg ostvarivanja programa studija kao i što uspješnijeg uključivanja na tržište rada.

Osim toga, tijekom nastave studenti su naučili sve o međunarodnim i europskim institucijama, udruženjima i programima koji se bave zaštitom i očuvanjem životinja, upoznali su se sa IUCN crvenom listom ugroženih vrsta te sa kategorijama ugroženost kao i sa životinjama Europe koje se trenutno nalaze u zoološkom vrtu.  Na kraju terenske nastave, studenti su debatirali na temu „Za i protiv postojanja zooloških vrtova“ te su nastavu završili promišljanjem o bioraznolikosti Europskog kontinenta.