ZNANOST U SVAKODNEVNOM ŽIVOTU

210

Predavač: doc. dr. sc. Dario Hrupec

Sažetak: Bilo bi poželjno da obrazovanje, kojim gradimo vlastitu sliku svijeta, uključuje i razvoj vještina propitivanja, logičkog zaključivanja, provizornog prihvaćanja tvrdnji, kritičkog promišljanja. Sve su to vještine koje se ne stječu preko noći, za koje treba uložiti puno vremena i energije. Moj doprinos u tom smjeru pokretanje je novog sveučilišnog kolegija Znanost u svakodnevnom životu u kojem studentima nastojim objasniti kako prirodne znanosti dolaze do svojeg znanja, što su: znanstvena metoda, eksperiment, hipoteza, teorija, model i prirodni zakon; pokazati im kako misliti neovisno, kako poboljšati svoje kritičko mišljenje, kako biti skeptičan, zašto biti skeptičan, kako prepoznati zablude, varke i predrasude te kako u svakodnevnom životu donositi bolje odluke. Znanost u svakodnevnom životu je sveučilišni izborni kolegij što znači da ga mogu upisati i studenti s Odjela za biologiju Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku.

Datum i vrijeme održavanja: 15. prosinca 2021. u 17:00 sati

Trajanje predavanja: 30 min + 10 min za pitanja i odgovore

Životopis predavača: Dario Hrupec docent je na Odjelu za fiziku Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Fiziku je diplomirao, magistrirao i doktorirao na Sveučilištu u Zagrebu. Bavi se visokoenergijskom gama-astronomijom koja je dio astročestične fizike. Član je međunarodnih kolaboracija MAGIC i CTA. Autor je više srednjoškolskih udžbenika iz fizike te dviju znanstveno-popularizacijskih knjiga: “Protiv nadnaravnoga” i “Ažurirani svemir”. Prirodnu znanost redovito popularizira i promovira na nekoliko mrežnih portala, a u ime Hrvatskog prirodoslovnog društva godinama uređuje i vodi ciklus znanstveno-popularizacijskih predavanja “Priroda uživo”. https://dariohrupec.org/

Uvjeti:

Predavanje je besplatno i namijenjeno članovima udruge Alumni BiolOs i studentima Odjela za biologiju. Održat će se putem platforme Google Meet, a svi zainteresirani će mu moći pristupiti na poveznici koja će biti poslana elektroničkom poštom.

Poziv u cijelosti pogledajte ovdje. (PDF)