ZNANOST O UDŽBENICIMA

717

Predavač: mr. sc. Daniela Novoselić

Sažetak: Obrazovanje učenika za svijet sutrašnjice podrazumijeva razvijanje sposobnosti komuniciranja na materinskom i stranim jezicima, temeljne kompetencije iz matematike, prirodnih znanosti i tehnologije, digitalne kompetencije, interpersonalne te interkulturalne vještine. Odgoj i obrazovanje u školi ostvaruje se na temelju kurikula nastavnih predmeta. Slijedom novih predmetnih kurikula pojavila se na tržištu nova generacija udžbenika koja osim sadržajnih promjena donosi i nove didaktičko-metodičke i likovno-grafičke zahtjeve. Uz novu generaciju tiskanih udžbenika učenici i učitelji imaju priliku upotrebljavati i digitalne udžbenike. Ubrzani napredak, tehnologija i suvremeno životno okruženje odražavaju se na interese, stavove i karakteristike današnjih učenika kao i na zahtjeve koje pred učitelje stavlja suvremeno društvo. Takvim zahtjevima moraju pridonijeti kvalitetno oblikovani udžbenici s dobro osmišljenim aktivnostima kako bi se učenike potaknulo na aktivno učenje. Donosimo vam priču kako oni nastaju!

Datum i vrijeme održavanja: 27. siječnja 2022. u 17.00 sati

Trajanje predavanja: 30 min + 10 min za pitanja i odgovore

Životopis predavača: Daniela Novoselić diplomirala je na Pedagoškom fakultetu Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku, a magistrirala na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Zadnjih petnaest godina radi kao urednica za Prirodu, Biologiju i Kemiju izdavačke kuće Alfa. Ljubav prema učiteljskom pozivu, radeći dugi niz godina kao profesor biologije i kemije u osnovnim i srednjim školama te na svom matičnom fakultetu, prenijela je i na uredničke poslove. U suradnji s autorima oblikuje udžbenike i druge obrazovne materijale s ciljem pružanja potpore učiteljima i učenicima za kvalitetnije poučavanje i učenje.

Uvjeti:

Predavanje je besplatno i namijenjeno članovima udruge Alumni BiolOs i studentima Odjela za biologiju. Održat će se putem platforme Google Meet, a svi zainteresirani će mu moći pristupiti na poveznici koja će biti poslana elektroničkom poštom.

Poziv u cijelosti pogledajte ovdje. (PDF)