Predavanje: Molekularno oplemenjivanje bilja

472

Predavač: dr. sc. Ivana Plavšin

Sažetak: Oplemenjivanje je postupak kojim se poboljšavaju nasljedne osobine ciljnih svojstava bilja, a koji rezultira stvaranjem novih, genetički poboljšanih sorti. Iako su klasični pristupi oplemenjivanju uvelike doprinijeli povećanju prinosa i kvalitete čovjeku važnih biljnih vrsta, oni danas, u 21. stoljeću, više nisu dovoljno brzi i precizni za učinkovito oplemenjivanje i razvoj novih sorti. Stoga se danas i u oplemenjivanju bilja sve češće koriste metode temeljene na molekularnim markerima. Svrha predavanja je objasniti osnovne principe klasičnog oplemenjivanja bilja, koje su prednosti korištenja molekularnih markera te na kojim se metodama danas najčešće zasniva molekularno oplemenjivanje bilja. Budući da suvremeni oplemenjivački programi uključuju brojne metode fenotipizacije i genotipizacije visoke propusnosti, u predavanju će se dati pregled nekih od najčešće korištenih metoda, kao što su genotipizacija korištenjem SNP mikročipova i fenotipizacijske platforme, a s kojima se predavačica imala priliku susresti tijekom izrade doktorske disertacije.

Datum i vrijeme održavanja: 27. listopada 2022. u 18 sati

Trajanje predavanja: 30 min + 10 min za pitanja i odgovore

Životopis predavača: Ivana Plavšin asistentica je na Odjelu za oplemenjivanje i genetiku strnih žitarica Poljoprivrednog instituta Osijek. Diplomirala je 2015. godine na Odjelu za biologiju Sveučilišta J. J. Strossmayera, a godinu kasnije i na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti Osijek.  Akademski stupanj doktorice znanosti stekla je u srpnju 2022. godine. Od 2018. godine član je Znanstvenog centra izvrsnosti za bioraznolikost i molekularno oplemenjivanje bilja. U cilju znanstvenog istraživanja boravila je u Švicarskoj i Njemačkoj. Znanstveni interesi Ivane Plavšin proizlaze iz bavljenja praktičnim oplemenjivanjem pšenice te, pored primjene suvremenih metoda u oplemenjivanju bilja, obuhvaćaju i šire područje genomike pšenice, kvantitativno-genetičke analize te istraživanje interakcije genotip-okolina.

Uvjeti:

Predavanje je besplatno i namijenjeno članovima udruge Alumni BiolOs i studentima Odjela za biologiju. Održat će se putem platforme Google Meet, a svi zainteresirani će mu moći pristupiti na poveznici koja će biti poslana elektroničkom poštom.