MOŽE LI IZVANTJELESNA OPLODNJA UTJECATI NA EVOLUCIJU ČOVJEKA?

263

Predavač: mr. sc. Dejan Ljiljak

 Sažetak: Od svih oblika seksualne reprodukcije fertilitet je jedan od ključnih fitness-promoting pokretača, a oplodnja i trudnoća osnovni su evolucijski procesi koji neizostavno uključuju čitav niz mehanizama prije- i poslijezigotnog probira. Izvantjelesna oplodnja ili IVF (in vitro fertilization) koristi farmakološke i tehnološke dosege biomedicine za ostvarenje trudnoće i zaobilazi selekciju na najosnovnijoj razini, ali i liječi neplodnost (danas priznato oboljenje suvremenog čovjeka). Ne možemo se oteti dojmu jedne vrste selekcijskog pritiska kako na pojedinačnoj tako i na populacijskoj razini i shodno tome procijeniti mogu li promjene reproduktivnog genotipa utjecati na evoluciju vrste odnosno čovjeka.

Datum i vrijeme održavanja: 6. listopada 2021. u 17:00 sati

Trajanje predavanja: 30 min + 10 min za pitanja i odgovore

Životopis predavača: Dejan Ljiljak jedan je od najiskusnijih hrvatskih kliničkih embriologa s velikim iskustvom iz područja liječenja i istraživanja humane neplodnosti. Nakon što je diplomirao biologiju i kemiju na Sveučilištu J.J. Strossmayera u Osijeku, magistrirao je fiziologiju i molekularnu biologiju na Sveučilištu u Zagrebu. Trenutno je u fazi izrade doktorskog rada na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci. Tijekom dosadašnjeg rada stekao je veliko iskustvo u području kliničke embriologije, a trenutno obnaša dužnost pročelnika Odjela kliničke embriologije Klinike za ženske bolesti i porodništvo KBCa Sestre milosrdnice.

Uvjeti: Predavanje je besplatno i namijenjeno članovima udruge Alumni BiolOs i studentima Odjela za biologiju. Održat će se putem platforme Google Meet, a svi zainteresirani će mu moći pristupiti na poveznici koja će biti poslana elektroničkom poštom.

Više informacija o mr. sc. Ljiljku i poziv u cijelosti pogledajte ovdje. (PDF)