DODIR VRIJEDAN NOBELOVE NAGRADE

186

Predavač: prof. dr. sc. Marija Heffer

 Sažetak: Ovogodišnju Nobelovu nagradu za fiziologiju ili medicinu dijele dvojica američkih neuroznanstvenika  – David Julius (1955.) i Ardem Patapoutian (1967.). Dodjeljuje im se za njihova otkrića receptora za temperaturu i dodir. Nema studenta medicine ili biologije koji ne zna za ulogu slobodnih živčanih završetaka u prenošenju informacije o štetnim podražajima (nocicepcija) ili ulogu Merkelovih stanica u osjetu finog dodira. Pa ipak, ove strukture su donedavno bile enigmatski sudionici događanja kojemu je nedostajala molekularna podloga. Nobelova nagrada je otišla u zaslužne ruke.

Datum i vrijeme održavanja: 22. studenoga 2021. u 17:00 sati

Trajanje predavanja: 30 min + 10 min za pitanja i odgovore

Životopis predavača: Prof. dr. sc. Marija Heffer 1989. god. diplomirala je na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Od 1989 do 1990. god. stažirala je u bolnici Merkur, te od 1990. god. radi na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, prvo kao novak na Zavodu za kemiju i biokemiju, a od 1995. god. kao asistent na Zavodu za biologiju. Od 1998. god. radi na Katedri za medicinsku biologiju u Osijeku. Trenutno je redoviti profesor u trajnom zvanju na Katedri za medicinsku biologiju i genetiku Medicinskog fakulteta u Osijeku. Znanstveni rad bazira se na proučavanju centralnog živčanog sustava i molekularnih metaboličkih mehanizama. Izuzetno je posvećena popularizaciji znanosti kroz razne projekte.

Uvjeti:

Predavanje je besplatno i namijenjeno članovima udruge Alumni BiolOs i studentima Odjela za biologiju. Održat će se putem platforme Google Meet, a svi zainteresirani će mu moći pristupiti na poveznici koja će biti poslana elektroničkom poštom.

Poziv u cijelosti pogledajte ovdje. (PDF)