ZIMSKO PREBROJAVANJE PTICA MOČVARICA (INTERNATIONAL WATERBIRD CENZUS)

156

Studenti Odjela za biologiju su pod voditeljstvom doc.dr.sc. Alme Mikuške i ove godine tijekom siječnja sudjelovali u projektu Zimsko prebrojavanje ptica močvarica (International Waterbird Cenzus).

Siječanj je vrijeme kad se ptice selice nalaze na svojim zimovalištima. Močvarice zimuju na nezaleđenim vodenim površinama, i upravo u to vrijeme ih je moguće preciznije prebrojati, te procijeniti veličinu njihovih populacija. Ovaj projekt se provodi još od 1967. godine u organizaciji Wetlands International na području cijele Europe.  O opsežnosti projekta, na kojem uz znanstvenike i stručnjake sudjeluju i volonteri, govore podaci iz 2020. kad je u Hrvatskoj prebrojano gotovo 180 000 ptica na 329 lokaliteta. Regionalni koordinatori projekta su udruge Biom i Zeus. Studenti Odjela za biologiju u okviru nastave iz predmeta Ornitologija svakog siječnja sudjeluju na ovom projektu  od 2012. godine, a na terenima  im se redovito pridružuju i Alumni Odjela za biologiju. Ove godine studenti su prebrojavali ptice močvarice na području Kopačkog rita, Aljmaškog rita na Dravi i na Dunavu u području Erduta.  Zanimljivo je da su tijekom obilaženja terena opazili nekoliko rijetkih vrsta ptica koje zbog sve toplijih zima na sjeveru u manjem broju dolaze u Hrvatsku, a također su očitali i jedan nalaz prstenovane sive guske (Anser Anser) koja je prstenovana još 2018. godine u Austriji.

U prilogu možete vidjeti slike s terena, kao i isječak iz vijesti Slavonske televizije (na Facebooku) gdje je objavljen prilog o terenskoj nastavi studenata.