TJEDAN MOZGA (12. – 18. OŽUJKA 2018.)

253

Tjedan mozga je kampanja koju je pokrenula organizacija Dana Alliance for Brain Initiative s ciljem podizanja svijesti javnosti o napretku i dobrobitima istraživanja mozga. U Hrvatskoj je „Tjedan mozga“ pokrenut inicijativom Hrvatskog društva za neuroznanost.
Organizatori „Tjedna mozga“ u gradu Osijeku već duži niz godina su Medicinski fakultet u Osijeku, Odjel za biologiju Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku te Agencija za odgoj i obrazovanje Podružnica Osijek. U provođenje aktivnosti uključeni su velikim dijelom studentska Sekcija za neuroznanost Osijek (SENZOS) i Udruga studenata biologije (ZOA). Tema ovogodišnjeg „Tjedna mozga“ održanog u razdoblju od 12. do 18. ožujka 2018. godine bila je „Mozak i sport“.
U sklopu navedene manifestacije na Odjelu za biologiju održane su dvije radionice za učenike od 1. do 4. razreda osnovne škole pod nazivom “Vježbamo moždane vijuge”. Voditelji radionice bili su studenti Odjela za biologiju: Dajana Kujundžić, Nikola Pavlović, Martina Mustač, Natalija Džojić i Marina Hukelj. Cilj radionice bio je putem različitih igrica potaknuti razvoj motoričkih vještina djece te ih potaknuti na fizičku aktivnost. Osim toga, kroz rad u skupinama djeca su razvijala osjećaj zajedništva, ali i natjecateljski duh. (DATUM RADIONICA)
U sklopu „Tjedna mozga“ u dječjem vrtiću „Sjenčica“ održano je predavanje pod nazivom „Rani razvoj mozga – mogućnosti i utjecaji“. Predavanje su održale 15. ožujka 2018. godine doc. dr. sc. Senka Blažetić s Odjela za biologiju, Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, te doc. dr. sc. Valentina Majdenić, s Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti. Cilj predavanja bio je upoznati roditelje s važnosti utjecaja okoline na razvoj mozga djeteta prije i nakon rođenja.
U okviru „Tjedna mozga“ studentica Odjela za biologiju Nikolina Vuković održala je predavanje pod nazivom „Mozak i ekstremni sportovi – zašto je nekim ljudima rizik privlačan?“