BIOLOG-I-JA (24. OŽUJKA 2018.)

242

Odjel za biologiju, još od 2014. godine, svake godine provodi projekt popularizacije biologije kao znanosti pod nazivom „Biolog-i-ja“. Cilj projekta je upoznati učenike osnovnih i srednjih škola s biološki značajnim destinacijama grada Osijeka i okolice na kojima su prisutne zaštićene i ugrožene biljne i životinjske vrste. Kroz ovaj projekt nastavnici i studenti Odjela za biologiju ukazuju učenicima srednjih i osnovni škola na važnost očuvanja prirodnih vrijednosti grada Osijeka i okolice.

Dana 24. ožujka 2018. godine u sklopu projekta „Biolog-i_ja“ u laboratorijima Odjela za biologiju održane su radionice za učenike osnovnih i srednjih škola pod nazivom: “Kukci to go”, “Kozmetika s porukom”, “Laboratorijske zagonetke”, “Dexterov laboratorij”, “Alge – hrana za tijelo”, “Biljni kolaž”, “Tko se boji zmija još” i “Kako i zašto lovimo obade?”, „Što se to skriva u kozmetici?“
U sklopu projekta od sredine svibnja 2018. godine nastavnici i studenti Odjela za biologiju održavali su u osječkim školama niz znanstveno-popularnih predavanja. Dr.sc. Anita Galir Balkić održala je 7. svibnja 2018. godine četiri predavanja pod nazivom „Planet zvan Plastika“. Tri predavanja održana su u OŠ „Dobriša Cesarić“ u Osijeku za učenike 6.-ih i 8.-ih razreda, te jedno u Tehničkoj školi i prirodoslovnoj gimnaziji Ruđera Boškovića u Osijeku. Predavanjima je nazočilo ukupno 147 učenika i nastavnika. Slika 3.
“Otkriće fotosinteze”, “Spriječi. Zaštiti. Cijepi?”, “Prijatelji iz podzemlja”, “Mozak u pubertetu”, “Vampirice bez zubi”, “Veza između mozga i imuniteta” te “Što se skriva u kozmetici?”.