ALUMNI BIOLOS U BORBI PROTIV DIGITALNE DEMENCIJE! REALIZIRAN PROJEKT „STOP DIGITALNOJ DEMENCIJI“

370

4.prosinca 2021. godine u organizaciji Alumni Odjela za biologiju Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku (Alumni BiolOs) u prostorijama Edukativno i informativnog turističkog centra mladih Stara pekara održan je savjetodavno/edukacijski skup u sklopu projekt „STOP digitalnoj demenciji“. Većinskim djelom projekt je financirao Grad Osijek u sklopu programa financiranja jednokratnih aktivnosti udruga u području socijalne djelatnosti i zaštite zdravlja iz Proračuna Grada Osijeka u 2021.

30 sudionika, primarno učitelja razredne nastave, nastavnika i profesora biologije i informatike, pedagoga i psihologa, te članova udruge Alumni BiolOs poslušalo je 5 zanimljivih i stručnih predavanja. Prilikom prijave na skup sudionici su sudjelovali u anketi u kojoj su prikupljeni korisni podatci vezani za njihov, kao i odnos učenika, prema digitalnoj tehnologiji i razvoju digitalne demencije. Predavanja su održali stručnjaci iz raznih područja: doc.dr.sc. Senka Blažetić (Digitalni moza(i)k); prof.dr.sc. Marija Heffer (Imam li Alzheimera?);  Ana Grgić Koprivčić, mag.psych. (Postoji li ovisnost o internetu?), Tomislav Suvala, mag.paed. (Ovisnost o ekranima i digitalne kompetencije osnovnoškolaca) i  Jadranka Petrović-Schneider, dr.med, spec.pedijatrije (Tehnologija i ovisnost djece – primjeri iz prakse).

Nakon predavanja održan je okrugli stol i rasprava tijekom koje su definirani ključni problemi koji predstavljaju osnovu za razvoj digitalne demencije. Kroz raspravu je predstavljeno niz kvalitetnih ideja u smjeru konkretnog preventivnog djelovanje kako bi se umanjilo svaki aspekt koji vodi k ovisnosti o digitalnim tehnologijama.