4TH ADRIATIC FLYWAY CONFERENCE U ZADRU

120

Doc.dr.sc. Alma Mikuška od 25.-29.travnja 2022.  sudjelovala je  u organizaciji i  prezentirala priopćenje pod nazivom „Importance of Pag and Nin salinas for migratory birds and need for their formal protection“ na  4thAdriatic Flyway Conference u Zadru

Jadranski seobeni put (a.k.a. Adriatic flyway) predstavlja zapadni dio Srednjeeuropsko-istočno Mediteranskog migracijskog koridora kojeg milijuni ptica selica iz Europe i zapadne Azije prate tijekom svoje seobe. Prema najnovijim procjenama organizacije BirdLife International samo u Sredozemlju se godišnje ilegalno ubije ili uhvati oko 23 milijuna ptica.

Projekt Zaštitimo jadranski seobeni put (Save the Adriatic Flyway), pod vodstvom njemačke zaklade EuroNatur i uz financiranje švicarske zaklade MAVA, okuplja niz nevladinih udruga s područja Balkana, koje još od 2006. godine zajedno surađuju i rade na tome da se iskorijeni ilegalno ubijanje ptica, odnosno da se javnost educira o problemu krivolova i načinima kako se protiv njega uspješno boriti. Glavni ciljevi projekta su spriječavanje krivolovnog pritiska na ptice te uspostavljanje tzv. nelovnih područja (engl. hunting ban areas) na spomenutim močvarama – mjesta gdje će lov na ptice biti u potpunosti zabranjen kako bi se deseci tisuća ptica mogle u miru odmarati tijekom svoje seobe ili zimovanja.

Od 25-29. travnja 2022. godine u Zadru je održana Četvrta konferencija ovog projekta uz sudjelovanje 71 učesnika iz 13 država, te je između ostalog jednoglasno usvojena tzv. Zadarska deklaracija koja poziva nadležna nacionalna i međunarodna tijela da se više posvete rješavanju problema ilegalnog ubijanja ptica i njihove zaštite.

Zadarska deklaracija, Knjiga sažetaka Četvrte Adriatic Flyway konferencije, kao i zbornik radova s Treće  Flyway konferencije mogu se naći na slijedećoj poveznici:

https://www.euronatur.org/…/our-migratory-bird-projects

Zbornik radova sa 1. konferencije se može naći na slijedećoj poveznici:

https://www.euronatur.org/…/ADRIATIC_FLYWAY_2009…

Zbornik radova sa 2. konferencije se može naći na slijedećoj poveznici:

https://www.researchgate.net/…/321875028_Adriatic…

Doprinos Četvrtoj Adriatic Flyway konferenciji  dala je i studentica Odjela za biologiju Laura Lončar, koja je oslikala logo konferencije kao i knjigu sažetaka.