19. FESTIVAL ZNANOSTI (11.-15.SVIBNJA 2021.)

191

Festival znanosti je manifestacija kojoj je cilj informirati javnost o aktivnostima i rezultatima u području znanosti i motivirati mlade ljude za istraživanje i stjecanje novih znanja.

Kroz ovogodišnju temu Festivala „Kultura znanosti“ nastojalo se pronaći odgovor na pitanja: Nastanjuje li znanost naše načine mišljenja, poštujemo li znanstvena otkrića, razumijemo li značaj istraživanja za svakodnevni život i njegovu kvalitetu, slijedimo li upute znanstvenika i stručnjaka, kako se borimo za vrednovanje znanosti i koliko smo uspješni u tome? Tko utječe na naša mišljenja, stavove, predrasude u doba kada je informacija dostupna svima ‐ ali ne i svijest o njezinom porijeklu, istinitosti i kvaliteti.

Zbog epidemiološke situacije i ove godine se veći dio događanja odvijao on line.

Nastavnici, suradnici i studenti Odjela za biologiju sudjelovali su u radu Festivala te su održali predavanja, radionice i izradili postere.

Prof.dr.sc. Branimir Hackenberger Kutuzović održao je 11. svibnja 2021. godine online predavanje  „Kultura istraživanja i skepticizam 21. stoljeća“, dok je aistentica Tamara Đerđ održala on line radionicu „Simulacijom kultura do umjetnog ekološkog sustava“ 13. svibnja 2021. godine.

Doktorantica Marija Kovačević održala je 10. svibnja on line predavanje pod nazivom “Kulturama do održive poljoprivrede”, a suradnica Nikolina Sabo predavanje “I ja mogu biti znanstvenik”. Asistentica Nikolina Bek i suradnici Vanda Zahirović i Matej Šag osmislili su radionicu pod nazivom  “Kamen jedan, spomena vrijedan” za učenike nižih razreda osnovne škole i održali je na Odjelu za biologiju.

Studenti Odjela za biologiju, Marta Cerni, Matija Grgošević, Magdalena Lučić i Vedrana Majstorović izradili su poster na temu” Genetičko inženjerstvo u oplemenjivanju biljaka i životinja”, a studentice Sanja Mužik, Ramona Sekulić, Martina Božičević i Elena Perić poster na temu “Zlatno doba mikrobiologije”.