Mirna Velki – České Budějovice, Češka Republika

147

Od ožujka do lipnja 2010. u sklopu ERASMUS programa boravila sam u Češkoj Republici. Grad České Budějovice najveći je grad regije Južne Bohemije, te se nalazi na sjecištu rijeka Vltave i Malše.

Najznačajnija gospodarska grana je proizvodnja piva, a ovaj grad je prepoznatljiv po proizvodnji svjetski poznatog piva Budweiser.

Tijekom svog boravka u Českim Budějovicama radila sam na Institutu za entomologiju, u Laboratoriju za fiziologiju kukaca gdje sam tokom četiri mjeseca izradila eksperimentalni dio diplomskog rada koji sam po povratku obranila na Odjelu za biologiju u Osijeku. Cilj mog rada bio je istražiti interakcije adipokinetičkih hormona plamene stjenice Pyrrhocoris apterus sa insekticidima endosulfanom i malationom.

Uz rad u laboratoriju imala sam vremena i za obilaske tako da sam posjetila razna mjesta i prekrasne dvorce kojih u Češkoj ima zaista puno – Hluboká nad Vltavou, Český Krumlov, Telč, Plzeň, Prag, Divči Kamen, Orlik, Zvikov,… S obzirom da u Češkoj studenti imaju velike popuste na prijevoz, obilaske sam si mogla priuštiti od mjesečne financijske potpore ERASMUS programa.

Svim studentima biologije bih preporučila da tokom studija odu na studijski boravak ili stručnu praksu na stranom visokom učilištu. Za vrijeme boravka u Českim Budějovicama izradila sam eksperimentalni dio diplomskog rada (dobiveni rezultati su objavljeni u časopisu General and Comparative Endocrinology), sudjelovala u radu laboratorija i imala priliku naučiti nove metode i tehnike, stekla nova prijateljstva i uživala u ljepotama Češke…