Iva Marković

177

Jedno od najljepših i najintenzivnijih perioda u mom životu do sada, bio je boravak u glavnom gradu Slovenije, Ljubljani u razdoblju od ožujka do lipnja 2019. godine za vrijeme ERASMUS+ stručne prakse. Oduvijek su me privlačili izazovi, nova mjesta, upoznavanje novih ljudi i kultura, kao i učenje novih vještina, a ERASMUS+ stručna praksa nudi sve to.
Tijekom boravka u Ljubljani radila sam na Institutu za imunologiju i mikrobiologiju Medicinskog fakulteta u Ljubljani i tijekom 3 mjeseca izradila sam eksperimentalni dio diplomskog rada kojemu je cilj bio istražiti molekularni i klinički značaj humanog papiloma virusa 159. Rad u ovakvom laboratoriju se razlikovao od rada u laboratorijima na koje sam navikla tijekom studiranja. Svaki korak u procesu obrade rezultata imao je posebnu prostoriju u koju se ulazi pomoću kartice, posebna kuta za svaki dio, nove rukavice, dezinfekcije prije i poslije rada. Prvi dan koji sam provela tamo osjećala sam se kao da sam dio SF filma, ali vrlo brzo sam se privikla na takav način rada i mislim da me sve to naučilo disciplini i dodatno usavršilo moje iskustvo rada u laboratoriju. Svaki tjedan imali smo sastanke na kojima su se iznosila nova saznanja iz polja mikrobiologije te se komentriao dosadašnji rad i na koje načine bi se mogao poboljšati. Osim bavljenja znanstvenim dijelom istraživanja, laboratorij je obrađivao i kliničke uzorke (što je u meni budilo još veći osjećaj odgovornosti jer preciznost mog rada određuje točnost nečije dijagnoze i daljnjeg liječenja).

Pored svog vremena provedenog u laboratoriju i čitanja mnogih znanstvenih radova pronalazila sam dovoljno vremena za druženja i upoznavanje ljepota Ljubljane, ali i cijele Slovenije. Uvijek se našlo vremena za šetnju parkom Tivoli, odlaska na Union ili Laško pivo, upijanje sunca pored Ljubljanice, ili gledanje zalaska sunca sa Ljubljanskog dvorca ili ispijanje popodnevne kave na Nebotičniku s Ljubljanom na dlanu. Kroz mnoge aktivnosti i druženja ostvarila sam mnoga nova prijateljstva i poznanstva, od kojih će neka trajati cijeli život.

Iskustvo ERASMUS-a mi je u svakom pogledu donijelo nešto pozitivno i svim studentima preporučam odlazak na ERASMUS studijski boravak ili stručnu praksu na nekom od stranih visokih učilišta.