Dina Vorkapić – Moje ERASMUS iskustvo

84

Ljetni semestar 2012. godine provela sam na Sveučilištu Karl-Franzens u Grazu u sklopu studijskog Erasmus programa, a u svrhu izrade svog diplomskog rada iz područja molekularne mikrobiologije. Kada bih morala opisati ovaj semestar u nekoliko riječi, rekla bih da je to bilo najljepše vrijeme mog studijskog života i zaista bih voljela da je trajao duže. Po samom dolasku u Graz iznenadila me organiziranost i srdačnost zaposlenika Sveučilišta, obzirom da im je samo u ljetnom semestru stiglo 200-tinjak novih „erasmusovaca“. Nakon cijelog tjedna dobrodošlice, u kojem su nam detaljno objašnjene sve obveze i prava tamošnjih studenata, te smo upoznati s online sustavom Sveučilišta u Grazu i useljeni u studentske domove, sve je bilo spremno za početak semestra.

Sljedećih pet mjeseci provela sam u laboratoriju prof.dr.sc. Ellen Zechner, na Institutu za molekularne bioznanosti, okružena timom mladih entuzijastičnih ljudi, čija me energija naprosto oduševila. Projekt koji mi je dodijeljen bio je dio većeg projekta istraživanja specifičnih gena i genskih produkata u patogene bakterije Campylobacter fetus subsp. veneralis za koje se smatra da doprinose virulentnosti ove vrste. Zadatak mi je bio izraditi točkaste mutacije pojedinih gena pomoću metode molekularnog kloniranja, te zatim usporediti rast bakterija koje nose genske produkte mutiranih i wild type gena.

Rad grupe i njenih pojedinaca konstantno se pratio na tjednim i mjesečnim sastancima, na kojima je svaki član grupe morao prezentirati svoj projekt, te detaljno obrazložiti svoje hipoteze, rezultate i zaključke. Ovaj dio mi se posebno svidio, budući da je na taj način cijela grupa kontinuirano bila izvještavana o napredovanju projekta, te su svi zaposlenici instituta imali priliku iznijeti svoja razmišljanja i ideje ili pak postaviti pitanja. Seminarski radovi izlagali su se na tjednoj bazi, a zbog internacionalnog okruženja sve se odvijalo na engleskom jeziku, što mi je uvelike pomoglo da ga usavršim.

Naporan rad uvelike se isplatio. Osim što sam izradila kvalitetan diplomski rad, toliko sam toga naučila o tome što zaista znači živjeti i raditi kao znanstvenik. Također, upoznala sam mnogo ambicioznih studenata, ostvarila kvalitetna prijateljstva i kontakte, iskusila ljepote (samostalnog) života u Austriji…i pri tom se izvrsno zabavila! Prednosti ovog programa su nebrojene i stoga toplo preporučam svima koji su u mogućnosti da se odvaže na ovakav korak.

Dina Vorkapić