Ana Martinović i Anita Ament – Naše ERASMUS iskustvo

193

Olomouc je grad u Češkoj Republici, smješten u istočnom dijelu na rijeci Moravi. Jedan je od najljepših gradova Češke, bogat srednjovjekovnom kulturom i poznat po prekrasnim fontanama i trgovima.  Ovaj simpatičan grad, u kojemu svakodnevno možete sresti divlje patke kako bezbrižno šetaju po centru grada ili zečeve u parkovima, osvojit će vas na prvu.

U Olomouc smo stigle u ožujku 2020., gdje smo provele 4 mjeseca. Stigle smo zapravo u nezgodno vrijeme – kada je počela cijela situacija s koronavirusom. Ubrzo nakon našeg dolaska, češka vlada proglasila je izvanredno stanje u cijeloj državi, a situacija je uskoro eskalirala i u studentskom domu u kojem smo se nalazile. Karantena je započela doslovno preko noći, no ubrzo su nam organizirali studente volontere koji su ispunjavali sve naše prohtjeve u nabavi namirnica (da, osjećale smo se kao da imamo osobnog asistenta). U pomoć nam je priskočilo matično sveučilište, ali i djelatnici Odjela. Na tome im iskreno hvala jer takav razmjer podrške nismo očekivale ni u snu. Zabave u karanteni, vjerujte, nije nam nedostajalo. Učvrstile smo naše prijateljstvo i jedna drugu upoznale i više nego što smo planirale. Nakon 22 dana, bezbroj sati provedenih na Netflixu i za računalom pišući diplomske radove, dva negativna COVID-19 testa, konačno smo “puštene na slobodu”.  Nakon karantene ipak smo se uspjele vratiti u laboratorije te obaviti sav posao koji je bio planiran.

Sveučilište Palacky jedno je od najboljih te drugo najstarije sveučilište u Češkoj. S obzirom na izrazito veliki broj studenata, Olomouc ima status studentskog grada. Praksu smo provele na Prirodoslovnom fakultetu, ali u različitim laboratorijima.

ANITA:

Svoju praksu obavljala sam u Laboratoriju za regulatore rasta koji djeluje kao zajednička sastavnica Prirodoslovnog fakulteta i Instituta za eksperimentalnu botaniku Češke akademije znanosti. Upravo ovaj laboratorij smatra se jednim od najboljih analitičkih laboratorija u Europi, a docent Novák, voditelj analitičke grupe i moj mentor, treću godinu za redom nalazi se u 1% najcitiranijih autora u području biljnih i životinjskih znanosti. Na vlastitim uzorcima koje sam donijela iz Osijeka naučila sam koristiti različite ekstrakcijske metode ovisno o kemijskim svojstvima analita, SPE protokole za purifikaciju uzoraka, mikrofiltraciju i pripremu uzorka za UHPLC-MS/MS analize. Dobila sam poduku u korištenju UHPLC-MS/MS te sam naučila interpretirati kromatograme, identificirati i kvantificirati analite. Svaka dva tjedna održavan je znanstveni sastanak sa svim članovima grupe na kojima je jedna osoba predstavljala svoje istraživanje. Nakon toga, svatko je kratko izložio svoj dvotjedni napredak u istraživanjima, a ostali su pridonosili svojim konstruktivnim kritikama i savjetima. Ovakav način rada uvelike je pomogao da moja istraživanja završe uspješno i na vrijeme. Toliko mi se svidjela radna atmosfera da sam ponovno ovdje na pripremama za doktorat. Držite mi fige!

Pozdrav iz Olomouca,
Anita

ANA:

Stručnu praksu obavljala sam na Zavodu za botaniku, u istraživačkoj grupi za algologiju. Glavni ciljevi rada bili su naučiti održavati kulture cijanobakterija (s naglaskom na rod Microcoleus) te se upoznati s cijelim procesom od izolacije DNA, pripreme za sekvenciranje do izrade filogenetskog stabla. Na tjednim sastancima pratio se rad grupe gdje se raspravljalo o dobivenim rezultatima i prijedlozima. Osim klasičnih sastanaka na Zavodu, ponekad se organiziralo i druženje grupe u pubu u opuštenom izdanju. Također, imala sam priliku s djelatnicima Zavoda otići i na planinarenje koje često organiziraju. Za sve djelatnike imam samo najljepše riječi, a dr. sc. Dvořák zaista se potrudio da mi boravak u laboratoriju bude što ugodniji. A o pozitivnom iskustvu govori i činjenica da ću uskoro ponoviti Erasmus stručnu praksu na Zavodu za botaniku! 

Tijekom Erasmus programa poželjno je otići na što više izleta i putovanja. S obzirom da su granice Češke bile zatvorene, putovanja su nam bila omogućena samo unutar države te smo uspjele posjetiti nekoliko mjesta (Svatý Kopeček, Brno, Prag, Kroměříž, Lednice).  Češka Republika je država bogata predivnom prirodom te mnogim zanimljivim znamenitostima, od kojih su najpoznatiji i najbrojniji dvorci. Također, u svakom mjestu, pa i onom manjem, uvijek ćete naići na bar jednu pivnicu. Osim dobrog piva, svojim okusom osvojit će vas i gulaš koji je na jelovniku u svakom restoranu. Noćni život imale smo priliku upoznati na “old fashion way”. Budući da zbog mjera Češke Republike klubovi nisu radili duže od 11, u izlaske smo odlazile već u osam. Uz dovoljno sna, uvijek smo bile produktivne u labosu. 

Unatoč svim izazovima, Erasmus u Olomoucu ostat će nam u lijepom sjećanju nakon kojeg smo se vratile kao druge, snažnije i bolje osobe. Odvažite se i vi, naučite nešto novo, putujte, upoznajte divne ljude i ono najvažnije – upoznajte pravog sebe!