Uspješno je realiziran projekt „Utjecaj pepela, melase i načina prženja zrna na rast biomase na talogu od kave“ voditelja Mislava Dretvića, studenta druge godine diplomskog studija Zaštita prirode i okoliša.
Talog kave bogat je organskom tvari, dušikom, fosforom i mikroelementima, što ga čini potencijalno pogodnim supstratom za rast cijanobakterija. Osim što predstavlja vrijedan izvor nutrijenata, njegova uporaba u uzgoju mikroorganizama doprinosi smanjenju količine biootpada i poticanju kružnog gospodarstva. Pepeo, kao nusproizvod izgaranja biomase ili drva, sadrži visoke koncentracije minerala poput kalija, kalcija, magnezija i fosfora. U kontroliranim količinama može poslužiti kao izvor gradivnih elemenata za fotosintetske organizme, no zbog alkalnosti zahtijeva pažljivo doziranje kako bi se izbjegao inhibicijski učinak na rast. Melasa, nusproizvod industrije šećera, iako primarno organski ugljik koji koriste heterotrofni mikroorganizmi, može imati važnu ulogu u mješovitim ili eksperimentalnim sustavima uzgoja. U kombinaciji s fotoautotrofnim metabolizmom cijanobakterija, melasa može utjecati na dostupnost nutrijenata i stabilnost mikrobnih zajednica.
Istraživanje je pokazalo kako se precizno dozirana količina svih navedenih tvari može pretvoriti u pogodnu podlogu za uzgoj kombinirane i stabilne zajednice fotoautotrofnih i heterotrofnih mikroorganizama koja ima visoki prinos biomase kroz vrijeme. Rezultati su utvrđeni kristal violet testom (BFA), ekstrakcijom klorofila a (Chl-a), fluorescein diacetat testom (FDA), jodonitrotetrazol testom (INT) te testom ukupne količine ugljikohidrata (CH).
Istraživanje je provedeno od početka rujna do kraja studenog pod mentorstvom izv. prof. dr. sc. Gorana Palijana. Projekt je financiran sredstvima Studentskog zbora Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku.












