Srijeda, 7 prosinca, 2022

Zavod za zoologiju

O zavodu

Zavod za zoologiju je ustrojbena jedinica Odjela za biologiju Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Osnovan je 6. srpnja 2005. na 6. sjednici Vijeća Odjela za biologiju. Zavod za zoologiju broji jedanaest članova koji sudjeluju u nastavi preddiplomskih i diplomskih studija na Odjelu za biologiju. Pojedini članovi Zavoda sudjeluju i u izvođenju nastave na Poslijediplomskom interdisciplinarnom sveučilišnom studiju Zaštite prirode i okoliša na Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku.

Članovi Zavoda za zoologiju svoj znanstveni, stručni i nastavni rad obavljaju u tri laboratorija:  u Laboratoriju za entomologiju, Laboratoriju za ekologiju životinja i Laboratoriju za molekularnu i staničnu biologiju biljaka. Znanstveni rad pojedinih članova Zavoda usmjeren je na obrazovanje i izvodi se u suradnji s osnovnim i srednjim školama diljem Hrvatske.  U okviru navedenih laboratorija studentima Odjela za biologiju, kako i studentima doktorskih studija omogućena je izrada  završnih prvostupničkih, magistarskih ili doktorskih radova. Osim predavanja, članovi Odjela sudjeluju u različitim znanstvenim i stručnim istraživačkim projektima. Sve navedeno studentima pruža kvalitetnu nastavu i otvoren pristup znanstvenim istraživanjima od samog početaka studiranja. Istraživačko iskustvo u projektima koje vode i sudjeluju članovi Zavoda za zoologiju, pruža studentima priliku da se na najučinkovitiji i najpraktičniji način upoznaju s metodama biološkog istraživanja na terenu i u laboratoriju, ali i s metodama istraživanja u obrazovanju.

Povezivanje znanstvenog istraživanja s nastavnim procesom je neophodno za postizanje osnovne svrhe postojanja Zavoda za zoologiju, a to je poboljšanje kvalitete nastavnog i istraživačkog rada na Odjelu za biologiju.

Prvi predstojnik Zavoda bio je prof. dr. sc. Stjepan Krčmar (2005-2014), nakon prof.dr.sc. Krčmara u dvogodišnjem mandatu funkciju predstojnika zavoda obavljali su: doc.dr.sc. Mirta Sudarić Bogojević, doc.dr.sc. Nataša Turić i  doc.dr.sc. Goran Vignjević. Od 1.10.2020. predstojnica Zavoda za zoologiju je doc.dr.sc. Alma Mikuška.

Članovi Zavoda za zoologiju

izv.prof.dr.sc.

Irena Labak

Predstojnica
Zavoda za zoologiju

prof.dr.sc.

Stjepan Krčmar

prof.dr.sc.

Enrih Merdić

izv.prof.dr.sc.

Nataša Turić

doc.dr.sc.

Alma Mikuška

doc.dr.sc.

Goran Vignjević

doc.dr.sc.

Mirta Sudrić Bogojević

doc.dr.sc.

Jasenka Antunović Dunić

doc.dr.sc.

Mislav Kovačić

mr.sc.

Ivana Vrućina

mr.sc.

Željko Zahirović

Nataša Bušić

mag. educ. biol. et chem.