O projektu popularizacije znanosti Odjela za biologiju “Biolog-i-Ja”

Projekt popularizacije bioloških znanosti „Biolog-i-Ja“ devetu godina zaredom okuplja istomišljenike svih dobnih skupina kako bi podijelili svoj entuzijazam za istraživanjem te snažno potiče interes sudionika za polje biologije. Cilj projekta je edukacija svih zainteresiranih kroz radionice, znanstveno-popularna predavanja, izložbe studentskih radova te obilazak biološki značajnih lokaliteta na području grada Osijeka i okolice. Većina aktivnosti posjetiteljima omogućuje pristup laboratorijima Odjela za biologiju, upoznavanje s radom nastavnika, suradnika i studenata koji se bave najsuvremenijim istraživanjima i inovativnim te interaktivnim podučavanjem.

Kratki osvrt na projekt Biolog-i-Ja u 2022. godini

Ovogodišnji projekt „Biolog-i-Ja“ kroz brojne provedene aktivnosti okupio je velik broj sudionika svih dobnih skupina. Znanstveno-popularna predavanja, interaktivne radionice, obilježavanje Dana otvorenih vrata samo su dio edukativnog programa koji se provodio od ožujka do kraja svibnja 2022. godine. Učenici osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta imali su priliku upoznati se sa istraživačkim radom u laboratorijima Odjela za biologiju, ali i s bogatom i raznolikom prirodnom i kulturnom baštinom grada Osijeka. Osim povezivanja s akademskom zajednicom i studentima Odjela, aktivno  sudjelovanje učenicima je omogućilo stjecanje znanja i vještina izvan nastavnog programa koji pohađaju i produbljivanje interesa za biologiju.

Djelić atmosfere s radionica i Dana otvorenih vrata, organiziranih 30. travnja 2022. godine, možete pogledati u galeriji fotografija.

„Biološki party“ organiziran je 27. svibnja 2022. godine, kao završna manifestacija projekta „Biolog-i-Ja“. Uz zakusku i glazbu, organizirano je druženje studenata, djelatnika Odjela za biologiju i članova udruge Alumni BiolOS. Kroz ovu aktivnost sudionici su imali priliku razmijeniti znanja i iskustva stečena kroz organizaciju i realizaciju projekta, ali i dobro se zabaviti.

Fotografije s Biološkog partyja možete pogledati u galeriji.

Učenika
Studenata
Radionica
Predavanja

Tijekom zatvaranje projekta javno su uručene povelje i nagrade studentima za najbolje ocijenjene fotografije i slike prijavljene na Natječaj za najbolji studentski uradak otvoren 30. ožujka 2022. godine.

Nagradu za umjetnički dojam prema ocjeni prorektora za umjetnost, kulturu i međuinstitucijsku suradnju Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku prof. dr. art. Roberta Raponje, redovitog profesora Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, primili su Josip Capan za fotografiju „Suncokreti baranjskih brežuljaka“ i Ema Erdeljić  za fotografiju „U šumi“.

Suncokreti baranjskih brežuljaka

Josip Capan

U šumi

Ema Erdeljić

Prema ocjeni članova Povjerenstva za popularizaciju znanosti Odjela za biologiju Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku nagradu je primila Laura Lončar za sliku-akril „Smrtonosno zelenilo“.

Prema broju oznaka sviđanja (lajkova) na Facebook i Instagram stranici Odjela za biologiju nagradu je primila Ana Pirić za fotografiju „Janje“.

„Smrtonosno zelenilo“

Laura Lončar

„Janje“

Ana Pirić

Uskoro nove fotografije za izložbu 2022. godine

Facebook Odjela za biologiju

1000px-F_icon.200px-150x150

Instagram Odjela za biologiju

instagram2

Facebook Odjela za biologiju

1000px-F_icon.200px-150x150

Instagram Odjela za biologiju

instagram2

Fotografije će se ocjenjivati prema broju lajkova na Facebook / Instagram stranicama Odjela za biologiju.

Fotografije u izboru za najbolji studentski uradak u sklopu projekta popularizacije znanosti
Biolog-i-Ja 2022. godine

Sponzori projekta popularizacije znanosti "Biolog-i-Ja" 2022. godine

Biolog-i-Ja kroz protekle godine

U 2021. godini organizirana je virtualna radionica nazvana „Plant a plant“ koja se bavi temom klimatskih promjena i održivim razvojem. Grafitne olovke  sa sjemenkama različitih biljnih vrsta (The Sprout Pencil) dobile su inovativna pakiranja s ilustracijama pojedinih vrsta i QR kodom koji ih povezuje s video materijalom u kojemu su dane upute za samostalan rad. Cilj planirane radionice je ukazati na potrebu integriranja zelene infrastrukture i u urbane sredine, kako bi u konačnici unaprijedili kvalitetu života u bližoj i daljoj budućnosti. Edukativne i promotivne materijale, pripremljene za oko 500 učenika osnovnih škola s područja grada Osijeka i okolnih mjesta, osmislili su studenti uz pomoć nastavnika i suradnika.

2020. godine epidemiološke prilike onemogućile su provođenje aktivnosti popularizacije kroz planiranu direktnu interakciju sa školarcima i širom javnosti, stoga je projekt usmjeren na promociju zdravlja i prevenciju širenja i razvoja bolesti COVID-19. Studenti Odjela za biologiju aktivno su sudjelovali u pripremi promidžbenih materijala (zaštitne maske za lice, dezinfekcijska sredstva za ruke, tiskane brošure…) za oko tristotinjak maturanata srednjih škola s područja grada Osijeka i okolnih gradova. Cilj projekta prvenstveno je bio podizanje svijesti o važnosti održavanja fizičke udaljenosti i o pažljivijem ophođenju prema sebi i drugima u svrhu zaštite zdravlja (odnosno poticanje odgovornog ponašanja prema sebi i okolini).

U sklopu projekta na Odjelu za biologiju postavljena je izložba fotografija Od kromosoma do zvijezda autora Mateja Seletkovića, studenta prve godine diplomskog studija Zaštita prirode i okoliša. Fotografija je danas presudna u suvremenom istraživanju i znanstvenoj komunikaciji te ujedno jedna od najzanimljivijih i najvrjednijih oblika umjetničkog izražavanja. Fotoaparat u rukama biologa postaje medij koji ima značajnu ulogu u načinu na koji se znanost prenosi svijetu jer „Bitno je očima nevidljivo“ (Antoine de Saint-Exupéry). Mnogi oblici biljnog i životinjskog svijeta koji su premali da privuku pažnju prosječnog promatrača postaju zanimljive i fascinantne fotografije koje privlače interes svih. Slijed fotografija promatrača vodi od motiva mikrosvijeta prema očaravajućem zvjezdanom nebu ukazujući na ljepotu i složenost prirode, dok istovremeno predstavlja poveznicu znanosti i umjetnosti.

Sponzori projekta popularizacije znanosti "Biolog-i-Ja" 2020. godine

Učenika
Studenata
Radionica
Predavanja

Pogledajte kako je to izgledalo na početku našeg projekta popularizacije znanosti “Biolog-i-Ja” 2014. godine

A što o projektu kažu naši gosti 2018 godine……

Srednja škola Isidora Kršnjavog, Našice
"Svi fakulteti bi trebali imati takve izlete. Pomaže u odabiru budućeg školovanja."
"Odlično osmišljen program!"
"Upoznala sam nove ljude i vidjela što me čeka ako se odlučim za studij biologije."
"Nadam se da ćete nas pozvati i slijedeće godine!"

Gimnazija Antuna Gustava Matoša, Đakovo
"Zanimljiv, poučan, zabavan…"
"Ma bilo je zakon!"
"Studenti bili ste odlični! Veselimo se slijedećem susretu s vama!"
"Radionice su superrr!"

Osnovna škola Dore Pejačević, Našice
"Studentice koje su vodile projekt su bile zanimljive i susretljive."
"Sve mi se svidjelo. Bilo je jako zanimljivo."
"Odličan projekt. Trebalo bi biti više takvih projekata jer je je bilo odlično i jako zanimljivo."
"Sve mi se svidjelo. Odjel za biologiju je odličan."

Osnovna škola Ivan Goran Kovačić, Đakovo
"Zanimljivo, vrlo poučno. Svašta smo naučili."
"Bilo je jako zanimljivo. Ispunilo je gotovo sva moja očekivanja."
"Sve super i sve pohvale. Voljela bih opet doći."
"Sviđa mi se projekt i studenti su se jako potrudili da prenesu znanje na nas."

Učenici Osnovna škola Nikole Tesle, Mirkovci
"Zabavili smo se i puno toga naučili!"
"Mislim da je ovo jedna od najboljih ekskurzija do sada, iako je trajala samo jedan dan."
"Meni je tamo bilo super. Zato što smo naučili nešto novo i zabavili se. I htjela bih da opet idemo."
"Jako poučan projekt, zanimljiv, koristan, sprijateljio je puno učenika."