„KONTROLA KOMARACA U PREKOGRANIČNOM PODRUČJU 2“ – MOS-CROSS 2, INTERREG – IPA CBC CROATIA-SERBIA

265

U okviru projekta „Kontrola komaraca u prekograničnom području 2“ – MOS-Cross 2, Interreg – IPA CBC Croatia-Serbia, vodećeg partnera Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije i projektnih partnera Zavoda za Javno zdravstvo Sombor (Srbija), Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije (Hrvatska), fonda „Evropski poslovi“ Autonomne Pokrajine Vojvodine (Srbija) i Instituta za javno zdravlje Vojvodine (Srbija), održana je 1. trening radionica u Rumi (Srbija) za zdravstvene djelatnike u javnom zdravstvu.

Tijekom cjelodnevnih radionica održanih 16. i 17. rujna 2021. godine, naše kolegice Izv.prof.dr.sc. Nataša Turić i Mr.sc. Ivana Vrućina sudjelovale su u edukacijama te su održale različite prezentacije kao i praktičnu primjenu metoda na terenu. Prekogranični karakter projekta važan je u prijenosu znanja i iskustva iz prekograničnih regija a sve u svrhu omogućavanja brzog otkrivanja bolesti koje prenose komarci kao i poboljšanje prekograničnog nadzora i kontrole komaraca.

Izv.prof.dr.sc. Nataša Turić održala je izlaganje pod nazivom „Integrirani sustav kontrole komaraca“, dok je Mr.sc. Ivana Vrućina održala je izlaganje „Metode uzorkovanja komaraca – odrasli, ličinke i jaja komaraca“, kojima je upoznala sudionike sa različitim metodama za uzorkovanje komaraca kao i njihovom primjenom. Nakon izlaganja svi sudionici odradili su i praktični dio edukacije, pri čemu su postavljali klopke na terenu. Drugoga dana Mr.sc. Ivana Vrućina održala je edukaciju naziva „Determinacija komaraca“ te su svi sudionici imali mogućnost sudjelovati u praktičnoj vježbi determinacije različitih vrsta komaraca, kako bi se što bolje upoznali sa domaćim i invazivnim vrstama komaraca prisutnima u našoj regiji.